SEGRE

POLÍTICA

El ministre Josep Borrell, multat amb 30.000 euros per la venda d'accions d'Abengoa

La multa, imposada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) al ministre d’Afers Exteriors

Iglesias, a Rufián i a Borrell: “No sigueu tan xulos”

Iglesias, a Rufián i a Borrell: “No sigueu tan xulos”SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La multa imposada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) al ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, per vendre accions d’Abengoa quan era conseller de la companyia ascendeix a 30.000 euros, segons publica avui el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

En la resolució publicada pel BOE, la CNMV explica que aquesta multa respon a la infracció molt greu de la Llei del Mercat de Valors comesa per Borrell per la venda de 10.000 accions d’Abengoa per un import de 9.030 euros el 24 novembre de 2015, quan encara era conseller d’aquesta companyia i per tant disposava d’informació privilegiada que no havia estat publicada.

Les accions venudes, que només suposaven una petita part de la participació de Borrell, no li pertanyien a ell, sinó a una persona del seu entorn proper.

L’octubre passat el mateix Borrell va reconèixer que la venda "no va ser adequada" de moment que es va fer, ni per "l’aparença d’irregularitat" que va poder generar, però el va qualificar d’"un problema de menor quantia" que no afecta a la seua "idoneïtat per exercir la funció ministerial", per respondre així als qui van reclamar la seua dimissió com a ministre.

"No té cap lògica que si algú té la informació que m’atribueix es limiti només a vendre el 8 % de la seua cartera", es va justificar llavors Borrell, que va descartar recórrer la sanció perquè segons la seua opinió fer-ho "no seria políticament correcte" en poder generar un conflicte d’interessos contra el Ministeri d’Economia.

A finals de novembre de 2015 Abengoa, amb un deute net de 6.300 milions d’euros i bruta de 8.900 milions va sol·licitar el preconcurs de creditors, i va aconseguir evitar la fallida mitjançant un acord amb els creditors per a la reestructuració del grup mitjançant la injecció d’1.170 milions d’euros a canvi de cedir el 90 % del capital a fons, banca i bonistes.

Borrell va declarar l’octubre de 2017 en el judici contra l’excúpula de la multinacional Abengoa per les indemnitzacions l’expresident de la companyia Felipe Benjumea i el seu exconseller delegat, Manuel Sánchez Ortega, després del seu cessament.

La seua declaració va ser únicament en qualitat de testimoni com a integrant de la comissió de nomenaments i retribucions i va al·legar que ell no va ser present en la reunió del consell d’administració que finalment va aprovar els esmentats pagaments.

tracking