SEGRE

EL PROCÉS TRIBUNALS

El Constitucional admet el recurs de Sánchez a la reprovació del rei

No suspèn la resolució del Parlament, perquè el Govern central no ho va demanar || Un CDR de la Cerdanya planta el jutge que l’investiga per insults a Llarena

La seu del Tribunal Constitucional

Podemos i associacions d'internet recorreran al Constitucional la llei de Protecció de DadesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va acceptar ahir per unanimitat l’admissió a tràmit del recurs presentat pel Govern central contra la reprovació a Felip VI aprovada pel Parlament l’11 d’octubre passat. D’aquesta manera, els magistrats van acceptar estudiar aquesta impugnació, que no va explicar en el moment de la seua interposició amb l’aval del Consell d’Estat. En efecte, aquest òrgan consultiu va concloure que no hi havia “base jurídica” per portar al Constitucional la resolució de la Cambra catalana. Tanmateix, i a diferència d’altres recursos anteriors presentats per la Moncloa durant l’etapa de Mariano Rajoy, el gabinet socialista no va invocar l’aplicació de l’article 161.2 de la Constitució, cosa que es tradueix que la reprovació del Parlament a Felip VI no ha quedat suspesa cautelarment i, per tant, continua vigent.

L’argument esgrimit per Madrid per demanar la derogació de l’acord del legislatiu català és que “un parlament autonòmic no pot decidir la forma d’Estat que tingui un país”, en paraules de la vicepresidenta, Carmen Calvo.

El TC accepta el recurs per unanimitat malgrat que el Consell d’Estat va dir que no hi havia “base jurídica”

En un altre ordre de coses, l’activista del CDR de la Cerdanya Tomàs Sayes va plantar ahir el jutge de Puigcerdà que l’havia citat per prendre-li declaració en relació amb la causa que segueix en contra seu per un presumpte delicte d’injúries al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Sayes es va quedar a les portes del jutjat, acompanyat d’un centenar de persones que van criticar la “persecució de l’independentisme”. Els fets investigats es remunten al 30 de març, en el marc d’una caminada reivindicativa entre les localitats d’Alp i Das. Els Mossos d’Esquadra van identificar Sayes com un dels promotors de l’acció i dels implicats en la pintada davant de la casa de Llarena a Das. Al contrari, un altre investigat en relació amb els mateixos fets sí que va acudir a la cita davant del jutge de Puigcerdà, responent les preguntes formulades per totes les parts.

D’altra banda, la Sala Penal de l’alt tribunal va descartar també ampliar a noranta dies el termini del qual disposen les defenses dels divuit líders independentistes per presentar els escrits de qualificació.

La Fiscalia, en contra de recusar els jutges del tribunal de l’1-O

La Fiscalia es va posicionar ahir en contra de recusar el magistrat Manuel Marchena i els altres sis membres del tribunal que jutjarà al Suprem els líders independentistes partint de la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el cas de l’actual líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi. Així mateix, també es va oposar a les recusacions plantejades per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i per la lleidatana Anna Simó, exsecretària primera de la Cambra catalana.

tracking