SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra qualifica de “gàbia” la Constitució i planta els actes del seu quarantè aniversari

Carmen Calvo assegura que Govern central i Generalitat es reuniran al desembre, però l’Executiu català ho nega || Teresa Cunillera i Inés Arrimadas critiquen l’absència del president en la commemoració

Quim Torra, de visita a l’empresa social Espigoladors del Prat del Llobregat, ahir.

Quim Torra, de visita a l’empresa social Espigoladors del Prat del Llobregat, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Quim Torra no assistirà als actes de la celebració del 40è aniversari de la Constitució, al·legant que el text és “una gàbia” i “una presó per a la llibertat d’expressió i de decisió dels ciutadans”. Així ho va fer saber en una carta remesa ahir als presidents del Congrés dels Diputats, del Senat, i a la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Torra va dir que el text “conté el dret d’autodeterminació” i, per això, va afegir que el “veto” imposat a Catalunya és una “excusa sistemàtica” dels governs. El vicepresident, Pere Aragonès, va afirmar que els actes “no són el nostre marc de referència”.

La delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, va afirmar a Lleida que Torra ha perdut “una oportunitat d’or per ser el president de tots”, criticant així la seua negativa a assistir als actes de la Carta Magna. La líder catalana de Cs, Inés Arrimadas, va assegurar que Torra “té al·lèrgia als drets i llibertats constitucionals”. Podem va confirmar la seua assistència a l’acte, sense especificar si hi anirà Pablo Iglesias.

El vicepresident també censura celebrar la Carta Magna: “No és el nostre marc de referència”

Amnistia Internacional “monitoritzarà” el judici contra els Jordis per garantir que sigui “just”

En un altre ordre de coses, la Casa Reial va confirmar ahir que els actes donaran especial rellevància al rei emèrit, Joan Carles I, que ha viscut la seua última polèmica fa una setmana amb la fotografia al costat del príncep de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman.

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va donar per fet ahir que el president Pedro Sánchez es reunirà amb Torra el 21 de desembre, coincidint amb la celebració d’un Consell de Ministres per primera vegada en terres catalanes. El Govern català va negar ràpidament que Torra tingui una reunió prevista amb Sánchez i va proposar que aquest vingui expressament a Catalunya per veure Torra i no amb motiu de la celebració del Consell de Ministres.

tracking