SEGRE

El Govern francès cedeix davant dels 'armilles grogues' i renuncia a la pujada dels carburants

Manifestants amb armilles grogues durant les protestes.

El Govern francès cedeix davant dels 'armilles grogues' i renuncia a la pujada dels carburantsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern francès anunciarà aquest dimarts que renuncia a una nova pujada dels impostos sobre els carburants a partir del gener, que va ser el primer de les reivindicacions dels "armilles grogues" les protestes dels quals han derivat en una crisi social sense precedents. Fonts de l’Executiu citades pels mitjans van indicar que serà el primer ministre, Édouard Philippe, qui comunicarà "una moratòria" d’aquest increment fiscal en una trobada aquest matí amb el seu grup parlamentari a l’Assemblea Nacional.

Philippe presentarà igualment altres mesures per intentar calmar els ànims dels "armilles grogues", que dissabte passat van protagonitzar protestes d’una violència inèdita a França, en particular a París.

La reunió del primer ministre i alguns "armilles grogues" prevista per a aquesta tarda per tal de buscar una concertació i una sortida a la crisi social ha estat anul·lada.

La major part dels capitostos dels "armilles grogues" havien advertit des d’ahir que no anirien a la cita en senyal de protesta per l’actitud inflexible del Govern i alguns havien tornat a confirmar que rebien amenaces d’altres membres del moviment per impedir-los que hi acudissin. Philippe va rebre ahir responsables dels partits polítics que li van demanar que renunciï a la pujada dels impostos sobre el carburant programada per a l’1 de gener. A més de la reunió amb els diputats del seu grup parlamentari a les 15.00 hora local (14.00 GMT) té una sessió de control a l’Executiu també en l’Assemblea Nacional.

Ahir a la nit, el president Emmanuel Macron va convocar per a un gabinet de crisi una desena de ministres directament implicats en les protestes dels "armilles grogues", que dissabte passat van viure una jornada d’alta tensió amb violents aldarulls d’una dimensió inaudita a París i en altres punts de França. Macron ha anul·lat un viatge que tenia prevista Sèrbia dimecres i dijous per aquestes protestes, que avui continuen en forma de bloquejos d’algunes carreteres i autopistes.

El seu Executiu havia programat a partir de l’1 de gener un increment de les taxes sobre el combustible de 6,5 cèntims d’euro per litre per al gasoil i de 2,9 cèntims per a la gasolina, dins de la seua estratègia per reduir la dependència del petroli i afavorir una economia amb menors emissions de diòxid de carboni per lluitar contra el canvi climàtic. Amb aquest nou increment, que s’afegia al que s’aplica des de començaments d’aquest any (7,6 cèntims per al gasoil i 3,9 cèntims per a la gasolina) estava previst recaptar uns 3.000 milions d’euros anuals.

tracking