SEGRE

La comissió del 155 del Parlament cita Sánchez i Rajoy

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament en una imatge d'arxiu.

La comissió del 155 del Parlament cita Sánchez, Rajoy, Puigdemont i JunquerasEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució ha aprovat aquest dimarts les compareixences de l’actual president del Govern i de l’anterior, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, així com de la majoria de processats independentistes, entre ells Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

La comissió d’investigació sobre el 155 ha aprovat aqust dimarts la llista de compareixents, en qualitat de testimonis o d’experts, entre els quals figuren Sánchez i Rajoy, però també l’exvicepresidenta del Govern Soraya Sáenz de Santamaría, i altres exministres del govern anterior com el d’Interior, Juan Ignacio Zoido, o el de Justícia, Rafael Catalá.

En la llista figuren, així mateix, el cap de gabinet de Rajoy -Jorge Moragas- i l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo, però també ha estat citat el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín, i els actuals líders del PP, Pablo Casado, i de Cs, Albert Rivera.

La comissió d’investigació sobre el 155, que va ser constituïda al Parlament el passat 6 de novembre, ha aprovat la llista de compareixents amb els vots de JxCat, ERC i Catalunya en Comú Podem, en la majoria de votacions, encara que el PSC ha aconseguit incloure alguns dels noms que proposava.

Ciutadans (Cs) no participa en aquesta comissió, per estar en contra de la seua creació, mentre que en la sessió d’avui no hi havia cap representant dels subgrups de la CUP i del PP.

A fi de complir amb l’objectiu de citar "persones, càrrecs i institucions involucrades en el procés de decisió i gestió" de l’article 155 a Catalunya, la comissió ha inclòs com a noms rellevants citats com testimonis a l’actual vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, així com a altres dirigents socialistes com l’expresident de la Generalitat José Montilla i l’actual líder del PSC, Miquel Iceta.

Amb els vots conjunts de JxCat, ERC i els comuns han estat cridats a comparèixer la majoria dels presos independentistes i dels líders imputats que resideixen en altres països, i això inclou els noms dels anteriors president i vicepresident del Govern, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament.

Els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Lluís Puig i Clara Ponsatí també han estat citats a comparèixer en qualitat de testimonis, així com la secretària general d’ERC, Marta Rovira, malgrat trobar-se tots ells o en presó preventiva o residint en altres països.

El llistat de compareixences també inclou els noms de catedràtics o professors de dret, presidents d’entitats bancàries o de patronals i sindicats, i portaveus d’entitats socials o culturals, tots ells en qualitat d’"experts".

tracking