SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Sánchez portarà els pressupostos al Congrés i mesurarà així els suports

Pressiona ERC i PDeCAT, perquè “hauran d’explicar-se si no recolzen els comptes” || Ara només tenen el suport de Podem i negocia amb els nacionalistes bascos

Pedro Sánchez, ahir a la nit durant l’entrevista a Telecinco.

Pedro Sánchez, ahir a la nit durant l’entrevista a Telecinco.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres aprovarà el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2019 al gener i el remetrà al Congrés, segons va anunciar ahir a la nit el president del Govern, Pedro Sánchez. Suposa un nou gir del líder del PSOE, que pretén pressionar ERC i PDeCAT i prendre la iniciativa després de la clatellada que als socialistes a les eleccions de diumenge a Andalusia.

En una entrevista a Telecinco, va confirmar que, malgrat la desfeta del PSOE a les eleccions andaluses, el seu Govern continua determinat a seguir el full de ruta que es va fixar després de la moció de censura i això inclou l’aprovació d’un nou projecte de comptes públics. Sánchez no va confirmar si té compromesos més suports al marge d’Units Podem. “Espero comptar amb aquests suports, tenim ara mateix el d’Units Podem, esperem comptar amb el del PNB i allarguem mans i bastim ponts a la resta de partits”, va assenyalar.

Sense aclarir si convocarà les urnes si els comptes no tiren endavant, insisteix a apostar pel decret llei

El cap de l’Executiu no va descartar la possibilitat que el seu projecte de Pressupostos sigui rebutjat però, en aquest cas, les formacions que no els hagin donat suport “hauran d’explicar-ho perquè són uns Pressupostos que reconstruiran l’estat del benestar”, va afegir. “Hauran d’explicar als ciutadans per què no volen recuperar el subsidi a l’atur per a majors de cinquanta-dos anys, la cotització a la Seguretat Social de les cuidadores dels dependents o per què no augmentar el pressupost en ciència, educació o dependència”, va incidir. Al ser preguntat per si avançarà les eleccions generals en cas que no tiressin endavant els Pressupostos, va admetre que en aquest escenari “evidentment el Govern d’Espanya haurà de replantejar-se moltes coses”. “Però, sens dubte, el que farem serà aprovar a través de reials decrets llei algunes qüestions que estaran en aquests Pressupostos i que considerem que és important aprovar en benefici de la majoria social del nostre país”, va assenyalar.

El líder socialista vol acabar amb la inviolabilitat del monarca

Pedro Sánchez va assegurar ahir al matí que suprimiria la inviolabilitat del rei i va apuntar que el mateix Felip VI també seria partidari de fer-ho i no suposaria un impediment per abordar aquest canvi. Tanmateix, el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va aclarir que el Govern no té sobre la taula “cap proposta de revisió” del principi d’inviolabilitat del rei que recull la Constitució espanyola. Sobre aquest assumpte, el president del PP, Pablo Casado, va rebutjar el plantejament de Pedro Sánchez. Després de recalcar que el Govern socialista “s’equivoca” si creu que aquest és el “problema d’Espanya”, va retreure al cap de l’Executiu que “intenti acontentar els independentistes en ple desafiament contra la unitat d’Espanya”.

tracking