SEGRE

PANORAMA

A quatre dècades del consens

El rei reivindica els valors de la Carta Magna mentre que Sánchez i Podem insisteixen a reformar-la || Rebuig dels populars i Ciutadans adverteix que no hi ha el consens del 1978

Felip VI, ovacionat per Letícia i Elionor, al terme del discurs d’ahir al Congrés.

Felip VI, ovacionat per Letícia i Elionor, al terme del discurs d’ahir al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va ser ahir l’escenari principal de la commemoració del quaranta aniversari de la Constitució. La cúpula dels Poders de l’Estat es va congregar a la Cambra Baixa per retre homenatge al text que, en paraules de Felip VI, representa “el gran pacte nacional per la convivència”. El monarca, que va tornar a coincidir a l’hemicicle amb el seu pare i predecessor, l’emèrit Joan Carles I, relacionat últimament en la polèmica per la seua relació amb l’aristòcrata alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, va destacar precisament el paper “determinant” del seu progenitor per impulsar la democràcia a Espanya. El cap de l’Estat va subratllar que la monarquia “és símbol de la unitat i de la permanència de l’Estat”, alhora que va posar èmfasi en el fet que està “indissolublement unida a la democràcia i la llibertat”. Des de la butaca de la presidència del Congrés, acompanyat per la reina Letícia, la princesa d’Astúries; Elionor, i la infanta Sofia, i davant de Joan Carles I i Sofia, que es van col·locar al lloc que ocupen els taquígrafs a la sessions parlamentàries, en companyia dels quatre expresidents de l’Executiu central i dels tres pares de la Constitució vius, Felip VI va reivindicar la plena vigència dels valors constitucionals de reconciliació, entesa i integració.

Un llarg aplaudiment acompanyat de clams al rei i a Espanya va posar fi a la seua al·locució, seguida des dels seus escons pels parlamentaris que atapeïen l’hemicicle. No obstant, entre ells no hi havia els representants del PDeCAT, ERC, En Comú, PNB, Bildu i Compromís, que van declinar assistir a l’acte. Els parlamentaris d’Units Podem, per la seua part, no van aplaudir el monarca, i fins i tot van titllar de “vergonyosa” l’ovació a Joan Carles I que es va produir durant el discurs del seu fill. A la tribuna de convidats també faltaven alguns presidents, com el de la Generalitat, Quim Torra, o el d’Euskadi, el lehendakari Iñigo Urkullu. Només onze van assistir ahir al Congrés.

Feia 116 anys que dos reis no estaven junts a les Corts, des d’Alfons XIII i la Regent Maria Cristina

L’altra veu que es va sentir a la Cambra Baixa va ser la de la seua presidenta, Ana Pastor, que va animar els espanyols a renovar el “gran pacte constitucional”, encara que va afegir que no pot ser reformat “amb menys acord del que el va crear”. En aquesta línia, va insistir el president del Govern central, Pedro Sánchez, que va manifestar que la reforma del text constitucional contribuiria a reforçar-lo. De fet, la número 2 al PSOE, Adriana Lastra, va subratllar que la seua formació és l’única que té una proposta per reformar-la. No obstant, el líder dels populars, Pablo Casado, va tancar la porta a aquesta possibilitat i va avisar que el Partit Popular bloquejarà qualsevol reforma constitucional que s’emprengui ara. En aquest sentit, el president de Ciutadans, Albert Rivera, també va indicar que “avui no es produeix un consens com el del 78” per canviar la Constitució. Per la seua banda, el número 1 de Podem, Pablo Iglesias, va apressar a “modernitzar” la Carta Magna. A més, va reivindicar que una república seria la solució als desafiaments que enfronta ara Espanya.

Felip VI, ovacionat per Letícia i Elionor, al terme del discurs d’ahir al Congrés.

Felip VI, ovacionat per Letícia i Elionor, al terme del discurs d’ahir al Congrés.EFE

Felip VI, ovacionat per Letícia i Elionor, al terme del discurs d’ahir al Congrés.

Felip VI, ovacionat per Letícia i Elionor, al terme del discurs d’ahir al Congrés.EFE

tracking