SEGRE

CRISI CONTROL DE FRONTERES

La política migratòria trenca el govern belga

Els nacionalistes flamencs deixen l’Executiu perquè el primer ministre, que vol aguantar fins a les eleccions del mes de maig, firmarà l’acord promogut per l’ONU

El primer ministre belga, Charles Michel.

El primer ministre belga, Charles Michel.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern belga s’ha esquerdat després que els nacionalistes flamencs de l’N-VA l’abandonessin ahir en protesta per la decisió del primer ministre, Charles Michel, de firmar el Pacte Mundial per a la Migració de les Nacions Unides. La marxa de l’N-VA deixa un Executiu en minoria liderat pel partit liberal MR de Michel amb els cristianodemòcrates flamencs del CD & V i els liberals flamencs Open VLD que intentarà, tanmateix, sobreviure fins a les pròximes eleccions legislatives del 26 de maig. El primer ministre va confirmar que avui firmarà el Pacte Mundial a la ciutat marroquina de Marràqueix, on tindrà lloc la cimera de l’ONU sobre migració, i ja va reorganitzar ahir el seu gabinet per substituir els tres ministres i dos secretaris d’Estat de l’N-VA per altres membres del Govern. Quan torni del Marroc, entaularà consultes amb el Parlament federal perquè el suport de l’oposició li permeti esgotar la legislatura. Michel va defensar que Bèlgica s’havia “compromès” amb el Pacte de l’ONU i que l’N-VA havia participat en les negociacions, motiu pel qual el seu canvi d’opinió de fa unes setmanes per demanar l’abstenció va crear una “profunda divisió”. “El pacte és important perquè dóna l’oportunitat de tenir una millor cooperació internacional. Cap país pot resoldre aquesta qüestió sol”, va dir Michel.

La crisi de Govern s’havia anat gestant durant les últimes setmanes, des que els nacionalistes flamencs, que en principi van donar-hi suport, van anunciar que s’oposaven a firmar el pacte al considerar que minarà la sobirania de Bèlgica en matèria d’immigració, malgrat que no sigui vinculant. El primer ministre va demanar el suport del Parlament federal, que aquest dijous va votar a favor de firmar-lo amb l’oposició de l’N-VA i el partit ultradretà Vlaams Belang.

tracking