SEGRE

PANORAMA

Torra demana al Govern espanyol “no crear un relat fictici de violència” a Catalunya

Defensa “un camí pacífic cap a la llibertat” i insta Sánchez a no caure en la provocació de la ultradreta || Buch nega la politització dels Mossos d’Esquadra i que el president li donés un ultimàtum

Inés Arrimadas, ahir al Parlament, mentre sostenia el cartell amb el 155 inscrit.

Inés Arrimadas, ahir al Parlament, mentre sostenia el cartell amb el 155 inscrit.PRENSA DEL PARLAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir a la Moncloa “no crear un relat fictici de violència a Catalunya” per “imposar un altre 155” amb amenaces d’un desplegament policial en cas de la inacció dels Mossos. Al Parlament, Torra va afegir que “mantenim el diàleg obert”, però Sánchez “segueix les tesis de la ultradreta”. Sobre la via eslovena, el president va defensar que “el camí cap a la llibertat és i serà pacífic” i va atribuir un “interès per tapar l’èxit de la internacionalització del procés” a la polèmica. En aquest sentit, el líder del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que “només veiem una via, la catalana, basada en el diàleg” i va afegir que “als Balcans no hi ha l’exemple per avançar”. El primer president de l’Eslovènia independent, Milan Kucan, va lamentar que es vinculi la seua via a la violència i va assegurar que va donar suport “a l’exercici pacífic del dret a l’autodeterminació”.

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va negar ahir la politització dels Mossos i el suposat “ultimàtum” de Torra per fer una “purga” al cos després de les càrregues a Girona i Terrassa. Unes suposicions que la consellera de Justícia, Ester Capella, va considerar “intolerables”. Buch va demanar a Cs, PSC i PP que no “utilitzin els agents per atacar les institucions catalanes”, després que acusessin el Govern d’“humiliar-los” i “lligar-los” de mans. La vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, va donar per bones les seues paraules i va afirmar que la “seguretat està garantida a Catalunya”. Després que Sánchez animés ERC i PDeCAT a buscar el suport d’almenys “un 75% de la societat catalana”, el president del Parlament, Roger Torrent, va replicar que un referèndum té el “suport del 80%. Assumeixi el repte democràtic”. Puigdemont va lamentar que Sánchez els “expulsi del seu discurs i ens pega per voler marxar”. Així, el president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, va rebutjar la celebració del Consell de Ministres a Barcelona el pròxim 21 de desembre tret que la Moncloa abordi amb la Generalitat l’autodeterminació i l’estat dels presos.

Inés Arrimadas, ahir al Parlament, mentre sostenia el cartell amb el 155 inscrit.

Inés Arrimadas, ahir al Parlament, mentre sostenia el cartell amb el 155 inscrit.PRENSA DEL PARLAMENT

tracking