SEGRE

PANORAMA

Crides creuades a negociar però Torra i Sánchez segueixen sense cita el 21-D

Batet diu que “hi ha temps” i Iceta culpa el president de posar traves || JxCat avala la trobada si és per a un “diàleg útil” i ERC demana abordar l’autodeterminació

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra exigeix a Sánchez coratge per portar a Barcelona "política i no policia"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A pocs dies de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, que coincideix amb el primer aniversari de les eleccions catalanes convocades pel Govern de Mariano Rajoy en aplicació del 155, encara està en l’aire si es produirà també una trobada entre el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. En aquest sentit, la vicepresidenta del Gabinet socialista, Carmen Calvo, va explicar ahir que estan “treballant” perquè tingui lloc. No obstant, va subratllar que, en cas que es produís, aquesta reunió no es tractarà “de cap altra cosa que de la trobada entre dos responsables públics” que ha de “contribuir de manera pacífica, assossegada i responsable a la vida quotidiana d’un país”. Igualment, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va subratllar que encara “hi ha temps” perquè Torra i Sánchez es puguin reunir divendres en un ambient de “normalitat institucional”. No obstant, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va vaticinar que “faci la proposta que faci el president Sánchez, sembla que la resposta negativa de Torra ja està preparada”. En aquest sentit, va assegurar que “el que està posant les coses difícils” és el president de la Generalitat. Per la seua banda, el portaveu de CatComú, Joan Mena, va advertir que “seria irresponsable que no es reunissin” aquest divendres. Així les coses, el diputat de JxCat Eduard Pujol va insistir que una reunió entre representants de l’Estat i de la Generalitat només tindria sentit si és per afrontar un “diàleg útil” i parlar del “dret a l’autodeterminació”.

En paral·lel, fonts del grup parlamentari de JxCat van afirmar que alguns diputats s’han posicionat a favor que hi hagi la trobada entre els dos mandataris, coincidint amb el seu company de files Jordi Sànchez que, des de la presó de Lledoners, va demanar ahir per carta a Torra; al vicepresident, Pere Aragonès, i a la portaveu del Govern, Elsa Artadi, que la reunió tingui lloc. Per la seua part, la portaveu d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, va demanar “valentia” a la Moncloa per abordar un diàleg en què també es parli d’autodeterminació. En paral·lel, el mateix Sánchez va ironitzar sobre les postures enfrontades en l’independentisme, perquè “no es posen d’acord ni per a una vaga de fam”. Això va suscitar que Carles Puigdemont el qualifiqués d’“indecent”.

Pel que fa a la presència de Sánchez al sopar de Foment del Treball de dijous, algunes fonts la van donar ahir per segura, mentre que d’altres van assegurar només l’assistència d’alguns ministres.

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el seu número 2, Brauli Duart, es van reunir a Waterloo amb Carles Puigdemont, encara que van desvincular la trobada del Consell de Ministres d’aquest divendres.

tracking