SEGRE

PANORAMA

El Govern central aprova els pressupostos, que preveu ingressos rècord de 227.000 milions

Espera recaptar 5.600 milions més que el 2018 pels canvis en l’impost de Societats i l’aplicació de la taxa Google || Montero es compromet a invertir a Catalunya el que marca l’Estatut

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir després de la reunió del Consell de Ministres.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir després de la reunió del Consell de Ministres.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de pressupostos generals de l’Estat per a aquest any. El text, que encara no compta amb els suports necessaris al Congrés per tirar endavant, contempla una recaptació rècord de 227.356 milions d’euros, un 9,5% més que a l’exercici anterior. En aquest sentit, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va atribuir aquest augment als ingressos de l’Estat al creixement econòmic i a les mesures fiscals incloses a l’esborrany dels comptes.

D’aquesta manera, segons els càlculs de Madrid, per mitjà de l’IVA, s’espera recollir 78.307 milions, un 11,8 per cent. Això, malgrat que va xifrar en 337 milions el que deixarà d’ingressar per la rebaixa de la fiscalitat a les pimes i la baixada de l’IVA dels productes d’higiene femenina, dels serveis veterinaris, dels llibres electrònics i de la premsa digital.

Madrid espera recaptar a través de l’IVA més de 78.000 milions, un 11,8% més que aquest any

Els ingressos de l’Estat per l’IRPF pujaran un 4,9% al pujar la fiscalitat a les rendes més altes

D’altra banda, la introducció de la taxa Google es traduirà en uns ingressos per a les arques de l’Estat de 1.200 milions, mentre que es preveu que l’impost de transaccions financeres aporti 850 milions. Tots dos gravàmens, units al nou impost sobre el dièsel i a l’increment de l’IRPF per a les rendes més altes, es traduiran en un total de 5.654 milions d’euros adicionals. De fet, segons va explicar Montero, el que es recapti en la renda augmentarà un 4,9% respecte a l’ingressat l’any 2018, fins als 86.454 milions. Altrament, la titular d’Hisenda es va comprometre a complir la disposició tercera de l’Estatut, que preveu que la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures sigui similar a la participació relativa del PIB de Catalunya amb relació al PIB de l’Estat. En l’actualitat, representa al voltant del 18 per cent. En aquest sentit, i malgrat que Montero no va voler donar xifres concretes sobre això, fonts d’Hisenda van avançar dimecres, tal com va publicar SEGRE ahir, que Catalunya s’emportaria, almenys, 1.700 milions d’euros addicionals. “Els comptes incorporen partides molt importants per a Catalunya”, va assegurar la ministra, alhora que va instar els diputats d’ERC i del PDeCAT a pensar en el “benestar dels catalans”.

Així mateix, va tancar la porta al fet que, a canvi d’aprovar els pressupostos, el Govern espanyol negociï amb els independentistes assumptes “que corresponen al Poder Judicial”.

tracking