SEGRE

UE REGNE UNIT

Theresa May, a la corda fluixa

La primera ministra adverteix el Parlament que si no aprova el seu pla podria no haver-hi Brexit || Les enquestes vaticinen un fort revés per al Govern

La primera ministra britànica, Theresa May, arriba al número 10 de Downing Street a Londres.

La primera ministra britànica, Theresa May, arriba al número 10 de Downing Street a Londres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra dels Comuns serà avui l’epicentre de la vida política europea. La votació de l’acord de divorci entre el Regne Unit i la UE sembla abocada a un no que deixaria el Brexit i la mateixa primera ministra, Theresa May, en un escenari on comencen a esgotar-se les opcions. Quan els britànics es van pronunciar a favor de la sortida de la UE el juny del 2016, pocs van vaticinar que, a falta de poc més de dos mesos de la data del Brexit –29 de març del 2019–, el país viuria un escenari tan convuls. La UE ha enviat una carta firmada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, en què asseguren que l’anomenat backstop, la salvaguarda per la qual Irlanda del Nord seguirà dins de la unió duanera fins que Londres i Brussel·les arribin a un nou acord comercial, serà una solució “temporal”, però la carta no ha aconseguit tranquil·litzar els diputats. Les quinieles publicades per part de diversos mitjans de comunicació donen per segura la victòria del no i fins i tot alguns, com la BBC, creuen que serà una derrota sense precedents en la història parlamentària per al Govern, amb més d’un centenar de diputats conservadors i del Partit Unionista Democràtic votant-hi en contra.

Ahir, Theresa May va insistir que l’acord negociat pel Govern és “l’únic possible” i va advertir dels riscos que hi hagi una “paràlisi” al Parlament, a més de plantejar fins i tot la possibilitat que no hi hagi Brexit el dia 29 de març del 2019. Per la seua banda, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va assegurar que May no ha aconseguit “canviar res” de l’acord del Brexit.

Va advertir que el “veritable” termini límit són les eleccions europees del dia 26 de maig, ja que s’han planificat partint que el Regne Unit ja no formaria part del club europeu.

Els terminis del divorci amb Brussel·les podrien prorrogar-se si hi ha unanimitat

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, va reconèixer ahir que si el Parlament britànic no aprova l’acord per al Brexit però hi ha “possibilitat de seguir buscant-lo” és possible que “es prorroguin els terminis” si així ho acorden els socis europeus per unanimitat.

tracking