SEGRE

NEGOCIACIÓ CONFLICTE

El Parlament britànic votarà el pla B del Brexit el dia 29 d'aquest mes

May manté converses amb diputats per desbloquejar la situació || Corbyn supedita la negociació al fet que la ‘premier’ renunciï a deixar Brussel·les sense pacte

La primera ministra britànica, Theresa May, al sortir de la seua residència oficial a Londres, ahir.

La primera ministra britànica, Theresa May, al sortir de la seua residència oficial a Londres, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic votarà el pla alternatiu per al Brexit el pròxim dia 29. Així ho va anunciar ahir la líder dels conservadors a Westminster, Andrea Leadsom. En aquest sentit, la primera ministra, Theresa May, explicarà el seu pla B a Westminster dilluns. D’altra banda, la premier va continuar la ronda de contactes amb diputats de diferents partits per aconseguir desbloquejar la situació. No obstant, el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, va declinar la invitació de May i va supeditar tota negociació al fet que la inquilina de Downing Street renunciï a abandonar la Unió Europea el 29 de març si no hi ha un acord amb Brussel·les. Amb aquest compromís, segons el parer de Corbyn, May demostraria la voluntat d’entesa amb la principal formació de l’oposició. Tanmateix, la premier ja va concloure que és “impossible” descartar aquest escenari.

D’altra banda, la permanència a la Unió Europea guanyaria per 12 punts al Brexit si se celebrés un segon referèndum al Regne Unit, segons va vaticinar una enquesta publicada ahir per la companyia YouGov. Així, un 56 per cent dels votants donarien suport al fet que el Regne Unit seguís dins del bloc comunitari, davant el 44 per cent restant, que apostaria per la ruptura amb Brussel·les. Les crides a una segona consulta han augmentat després del rebuig del Parlament a l’acord de sortida. Segons l’enquesta, fins a un 78 per cent dels simpatitzants laboristes està a favor de tornar a treure les urnes.

La UE prepara “seriosament” una sortida sense acord El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, va assegurar ahir que Brussel·les s’està preparant “molt seriosament” per a un eventual Brexit sense acord. “La possibilitat d’un Brexit sense acord s’està convertint en una cosa més possible des de dimarts a la nit, quan es va pronunciar el Parlament britànic”, va advertir Schinas. Al seu torn, va afegir que les institucions europees s’han estat preparant per a una possible sortida desordenada de Londres “durant bastant temps”. D’altra banda, va explicar que si el Govern de Theresa May es decanta per retardar el Brexit, haurà de donar “raons” a Brussel·les que justifiquin tal decisió. En aquest sentit, va assenyalar que, en tot cas, ha de ser Londres qui sol·liciti ajornar el Brexit més enllà del 29 de març. Igualment, Schinas va admetre que la premier i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, no han parlat però que “estan en contacte”.

tracking