SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

La Generalitat i la Moncloa acorden crear una taula de partits per afavorir el diàleg

Estaria integrada per formacions catalanes i actuaria dins del marc de l’Estatut, segons Madrid || Marlaska desmenteix el TSJC i afirma que els arrestos d’aquest dimecres els va ordenar un jutge

Captura del vídeo de l’ANC.

Captura del vídeo de l’ANC.QUIM TORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió d’ahir entre el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, i la vicepresidenta de l’Executiu central, Carmen Calvo, a Madrid va acabar amb el compromís de les dos parts d’impulsar una taula de diàleg “entre partits” que actuï en paral·lel a les comissions bilaterals Estat-Generalitat. No obstant, al comunicat conjunt que es va emetre al finalitzar la trobada, els dos gabinets van reconèixer que aquesta nova iniciativa encara “s’ha de concretar”. En aquest sentit, per aconseguir més concreció, hi haurà una nova reunió entre Aragonès, Artadi i Calvo la setmana que ve a Barcelona. Amb tot, fonts de la Moncloa van puntualitzar que serien formacions catalanes les que integrarien aquesta taula per afavorir el diàleg, que actuaria també en el marc de l’Estatut. Per la seua part, la mateixa Calvo va afirmar que és necessari fer front al problema català amb “polítiques” però va advertir que la negociació amb la Generalitat s’ha de circumscriure als “problemes reals” de la ciutadania. “La Generalitat ha d’entendre que el seu dia a dia és Catalunya i els problemes de Catalunya”, va manifestar. D’altra banda, Aragonès i Artadi van aprofitar la reunió amb Calvo per traslladar-li el malestar de la Generalitat per les setze detencions practicades per la Policia Nacional dimecres en relació amb les protestes de l’1-O de l’any passat. Fonts del Govern de Quim Torra van explicar que la número 2 dels socialistes a l’Executiu central va respondre que els arrestos són una qüestió que competeix al Consell General del Poder Judicial i no al ministeri de l’Interior. “Aquesta justificació ens sembla inacceptable i esperem més explicacions”, van replicar des de la Generalitat. De fet, el Govern va anunciar ahir mateix que presentarà una denúncia per un presumpte delicte de detenció il·legal contra l’actuació de la Policia Nacional en relació amb els arrestos que va practicar dimecres a les comarques de Girona. En aquest sentit, desenes d’alumnes de la Universitat de Girona van passar tot el dia d’ahir tancats a la facultat d’Educació i Psicologia per evitar una altra possible detenció. Al seu torn, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va avalar l’actuació dels agents de la Policia Nacional i va defensar que les detencions les va ordenar un jutge de Girona que investiga el tall de les vies de l’AVE.

Aquestes declaracions de Marlaska contradiuen les manifestacions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que aquest dimecres va assenyalar que les detencions les va impulsar la Policia Nacional. Per la seua banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va qualificar d’“escàndol” els arrestos d’aquest dimecres, així com el diputat del PDeCAT Carles Campuzano. 

Captura del vídeo de l’ANC.

Captura del vídeo de l’ANC.QUIM TORRA

Captura del vídeo de l’ANC.

Captura del vídeo de l’ANC.QUIM TORRA

tracking