SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIES

Oriol Pujol ingressa a la presó per complir condemna pel 'cas ITV'

Dos anys i mig per utilitzar la influència política per afavorir amics empresaris || Va assistir ahir, de forma voluntària, al centre penitenciari Brians 2

Oriol Pujol accepta davant de la jutgessa la seua condemna a dos anys i mig pel cas ITV

Oriol Pujol accepta davant de la jutgessa la seua condemna a dos anys i mig pel cas ITVEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdiputat de Convergència i Unió (CiU) Oriol Pujol va ingressar ahir a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), per complir la pena de dos anys i mig a la qual va ser condemnat per utilitzar la influència política per afavorir empresaris afins i cobrar comissions il·legals en el cas ITV. Oriol Pujol va ingressar a les 16.00 hores a Brians 2, al no recórrer la interlocutòria del passat 8 de gener en què una jutge de l’Audiència de Barcelona li va donar deu dies per entrar a la presó.

El fill de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va acordar al juliol amb la Fiscalia Anticorrupció una condemna de dos anys i mig de presó pels delictes de tràfic d’influències, suborn i falsedat documental pel cas ITV, si bé el passat 10 de desembre va sol·licitar que se li substituís l’ingrés a la presó per treballs en benefici a la comunitat.

Pujol va sol·licitar el canvi de condemna de presó pel de treballs comunitaris, un fet que la jutge va rebutjar

No obstant, la magistrada encarregada de resoldre l’execució de condemna va desestimar el passat 8 de gener els arguments de Pujol i li va donar deu dies per ingressar voluntàriament a la presó, si bé la resolució es podia recórrer, la qual cosa hauria paralitzat el procés. Segons la jutge, l’únic fill de l’expresident Jordi Pujol que es va dedicar a la política va cometre un “atac molt important” a l’Estat de Dret, ja que va afectar la seua pròpia essència i va provocar “desconfiança en la ciutadania cap als seus propis representants”.

A l’assistir pel seu propi peu i de forma voluntària a la presó per complir l’ordre dictada per la jutge, Pujol, com qualsevol altre condemnat, va ser conduït al mòdul d’ingressos de Brians 2. Una vegada a dins, els funcionaris d’han d’assignar un mòdul i una cel·la en què residirà durant els pròxims anys. El procés per designar mòdul, en el qual es té en compte el fet que es tracti d’un primer ingrés, com en el cas de Pujol, es pot demorar uns cinc dies, si bé el més habitual és completar-lo en un parell de dies.

Falta determinar si és un delicte de primer, segon o tercer grau

Segons el reglament penitenciari i en un màxim de dos mesos, la junta de tractament del Brians 2 elevarà la proposta de classificació d’Oriol Pujol en primer, segon o tercer grau davant de la Direcció General. Aquest serà el que adoptarà la decisió definitiva, que Pujol podrà recórrer al jutge de vigilància penitenciària. En termes generals, es pot donar una classificació inicial en tercer grau fins i tot en condemnes greus, superiors a cinc anys. Aquesta possibilitat compta amb dos excepcions. Per un costat, hi ha determinats delictes com els abusos a menors, el terrorisme i la banda organitzada. Per l’altra part, queden fora casos en què el jutge hagi establert que es compleixi el “període de seguretat”. Aquest dóna accés al tercer grau a partir del compliment de la meitat de la condemna.

tracking