SEGRE

El rescat de Julen arriba a la seua recta final, però la roca frena els treballs

Des del migdia, han aterrat a la zona de treball tres helicòpters

Els miners estan a menys d'un metre de JulenEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els miners han entrat en la recta final del seu treball i es troben a menys d’un metre d’on es creu que està Julen, el nen de 2 anys que van caure a un pou el passat 13 de gener a Totalán (Màlaga), però l’extrema duresa de la roca que excaven està frenant el seu avenç i fa necessàries noves microvoladures.

A dos quarts de nou de la nit, poc després de complir-se 24 hores des del primer accés dels miners al pou paral·lel al de Julen, l’excavació inclinada per accedir fins el petit havia assolit els 3,35 metres, del total de quatre metres que es creuen necessaris per arribar a ell, segons ha informat un portaveu de la Guàrdia Civil.

El portaveu ha precisat que aquesta nit es practicarà una quarta microvoladura per les dificultats trobades en aquest últim tram. També ha precisat que, quan els rescatadors arribin fins Julen, seran efectius d’aquest cos els que procedeixin a treure'l.

A la zona en la qual es desenvolupa el dispositiu hi ha un continu tràfec d’helicòpters, un dels quals ha tornat després de volar fins Sevilla per recollir material explosiu amb la intenció que els equips de rescat no es quedin en cap moment sense provisió del material per a les microvoladures controlades que ajudin a enfonsar|erosionar la roca.

Fora de l’àrea de treball, a Totalán, els pares, familiars i centenars de veïns esperen amb tensa expectació les notícies sobre el rescat, però a més tot el país està pendent, a través de la informació en directe dels mitjans de comunicació, de la sort de Julen.

Julen porta mes de 12 dies en un fred forat de 25 centímetres al mig del camp, a mes de 70 metres de profunditat, mentre mes de 300 persones s’afanen fora en perforar la roca i la terra que el mantenen atrapat. En alguns trams la roca és quarsita, una de les més dures, 7 en una escala de 10.

Aquest rescat es considera el més complex que s’ha emprès a Espanya. Desenes de màquines, perforadores i excavadores han remogut prop de 83.000 metres cúbics de terres per aplanar i reduir el Turó de la Corona, la muntanya al pou de la qual es va precipitar Julen mentre jugava.

Un segon i un tercer helicòpter han traslladat des de Palma de Mallorca i des de Cantàbria a quatre guàrdies civils de l’Equip de Muntanya, especialistes en espeleologia i microvoladures (dos de cada lloc), per reforçar el dispositiu de rescat per si fos necessari fer relleus.

El delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, havia informat que s’havien hagut de realitzar tres microvoladures, dos durant la passada matinada i una tercera aquest matí. Però una quarta ha estat necessària practicar ja ben entrada la nit.

Cada microvoladura suposa un procés de treball de més de dos hores, ja que primer dos miners descendeixen fins el punt on es construeix el túnel horitzontal i perforen a la roca diversos forats en els quals després s’introduiran les càrregues explosives.

A continuació, els miners ascendeixen a la superfície i són rellevats per dos guàrdies civils del Servei de Muntanya, especialistes en espeleologia i microvoladures, que descendeixen i introdueixen les càrregues explosives, als orificis.

Després, amb tot el personal a la superfície, les càrregues, que han estat prèviament preparades pels tècnics en desactivació d’explosius (TEDAX) de la Guàrdia Civil, es fan detonar-les.

Aquest procés porta una hora i mitjana, aproximadament, i després cal esperar uns altres 30 o 40 minuts per extreure l’aire de manera forçada de baix, per la qual cosa s’introdueix aire per evacuar l’aire contaminat i els gasos que es troben a baix. "La muntanya mana en els nostres treballs i marca el ritme", ha afirmat Jorge Martín, portaveu de la Guàrdia Civil, que ha assegurat que "l’ànim entre els vint-i-sis efectius continua sent igual d’alt que ahir".

"Un miner mai no es queda a la mina i per a ells, Julen és un miner", ha dit amb emotivitat el delegat del Col·legi d’Enginyers de Mines de Màlaga, Juan López Escobar.

Els membres de la Brigada de Salvament Miner asseguren que no són herois, només homes que formen part d’un equip en el qual hi ha la Guàrdia Civil i els bombers, l’equips assistencials, els psicòlegs que han acudit|anat a ajudar i a reconfortar els pares de Julen i també els que treballen. López-Escobar ha transmès als periodistes aquest sentiment dels miners, que estan "una mica desconcertats" amb el seguiment mediàtic.

Els sanitaris que participen en les tasques i la Policia Judicial de la Guàrdia Civil estan preparats per rescatar Julen, i a la zona hi ha un helicòpter adaptat al vol nocturn i es disposa d’una superfície on pot aterrar un helicòpter medicalitzat, a més d’esperar allà des del primer moment una UVI mòbil.

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha reiterat avui el suport a la família del menor i ha agraït les mostres de solidaritat del poble i dels equips de rescat.

El president del Principat d’Astúries, Javier Fernández, ha ressaltat, en al·lusió a la difícil tasca que estan realitzant els membres de la Brigada de Salvament Miner, que, "si algú pot fer-ho són ells".

Últim metre i mig en l'excavació de rescat de Julen

Últim metre i mig en l'excavació de rescat de JulenEFE

tracking