SEGRE

GUIA

Uber i Cabify deixen aquest divendres Barcelona

En entrar en vigor el decret del Govern

Uber diu adéu a Barcelona

Uber diu adéu a Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses Uber i Cabify han anunciat aquest dijous que deixaran d’operar a Barcelona demà dia 1 de febrer, el mateix dia que entra en vigor el decret de la Generalitat que obliga a precontractar els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) amb una antelació mínima de 15 minuts.

La primera en anunciar-ho ha estat Uber, que ha explicat en un comunicat que "davant de les restriccions a les VTC aprovades per la Generalitat, ens veiem obligats a suspendre el servei UberX a Barcelona". Per a la companyia, l’obligació d’esperar com a mínim 15 minuts per viatjar en un VTC "no existeix en cap lloc d’Europa i és totalment incompatible amb la immediatesa dels serveis sota demanda com UberX".

Uber ha apostat perquè existeixi una regulació "justa" per convertir-se en un aliat a llarg termini de les més de 600 ciutats en les quals operem i ha dit que "Barcelona no és una excepció". Per això, considera que la normativa ha de tenir en compte els milers de conductors i usuaris dels VTC, "que avui veuen desaparèixer el seu mitjà de vida i la seua llibertat d’elegir com es mouen per la seua ciutat".

En el comunicat, l’empresa assegura que fa gairebé un any va tornar a Barcelona amb el compromís de "fer les coses bé" i, des d’aleshores, més de mig milió de persones han triat aquest servei per moure’s per la ciutat i milers de conductors han trobat a Uber una manera de guanyar-se la vida. L’empresa s’acomiada amb un "Barcelona, esperem veure’ns aviat. Et trobarem a faltar".

Poc després, Cabify també ha anunciat en una altra nota de premsa que l’aplicació de Cabify informarà demà als seus usuaris de la "seua expulsió de Catalunya", amb l’entrada en vigor de la normativa catalana, ja que ha apuntat que el 98,5 % dels viatges gestionat a través del seu app estan per sota dels 15 minuts d’espera. Després de revisar el text del decret, la companyia ha conclòs que aquesta regulació té "com a únic objectiu i, per tant també com a conseqüència final, l’expulsió directa de l’aplicació Cabify i de les seues empreses col·laboradores de Catalunya i Barcelona.

Cabify, amb un milió d’usuaris registrats a Barcelona, ha lamentat que el conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, "hagi cedit a la pressió" i exigències del sector del taxi, "perjudicant greument l’interès ciutadà". Per a l’empresa, les mesures "artificials i altament restrictives" que el decret imposa de manera immediata al sector VTC "destrueixen per complet" el mercat en el qual es venia treballant i gràcies al qual s’han generat més de 3.000 llocs de treball a Catalunya".

La companyia ha insistit en el "greu perjudici" que es genera al ciutadà des del punt de vista de la competència i la qualitat del servei.

El Govern ha aprovat aquesta setmana el decret que obliga a precontractar el servei dels VTC amb una antelació mínima de 15 minuts, que entrarà en vigor demà i l’incompliment del qual comportarà multes de fins 1.400 euros. A més, habilita legalment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i als ajuntaments catalans a ampliar aquell temps de reserva d’un VTC fins una hora d’antelació.

Els taxistes de Barcelona van acordar a la matinada del passat 24 de gener posar fi a la vaga que mantenien a canvi que l’AMB, amb l’aval del Govern, imposés a les empreses de VTC, que operen amb plataformes com Uber o Cabify, un termini d’una hora de precontractació. Després de conèixer la intenció del govern català d’aprovar aquesta normativa, la patronal del sector de VTC, Unauto, va assegurar que diverses empreses presentaran, coincidint amb la seua entrada en vigor, expedients de regulació d’ocupació, en considerar que aquesta normativa fa "inviable" l’activitat de les empreses de VTC.

tracking