SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

ERC pressiona amb l'esmena a la totalitat als comptes de Sánchez

El PDeCAT estudia presentar-ne una altra divendres si no hi ha gestos amb els presos || Vots suficients amb els de PP i Cs per impedir que es tramiti el Pressupost

La lleidatana Marta Vilalta, nova portaveu d'ERC

La lleidatana Marta Vilalta, nova portaveu d'ERCSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC presentarà avui una esmena a la totalitat als Pressupostos de l’Estat per al 2019 del Govern de Pedro Sánchez, una mesura que justifica perquè no s’han produït gestos en cap dels dos àmbits que havia sol·licitat per donar suport als comptes de l’Executiu del PSOE. ERC ha ofert al Govern del PSOE la possibilitat d’obrir una taula de negociació sobre “l’exercici del dret d’autodeterminació” i que es produeixin “moviments” que posin fi “a la repressió” contra l’independentisme català. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va subratllar que Esquerra “no pot abstreure’s el debat dels Pressupostos de la situació que viu Catalunya, ja que els drets i les llibertats no poden ser ignorats per unes partides pressupostàries”. El PDeCAT també està disposat a presentar una esmena a la totalitat i podria plantejar-la divendres al Congrés dels Diputats i en el seu cas reclama un diàleg sense condicions. Els partits tindrien temps fins al dia 13 per poder arribar a un acord amb el PSOE, tot plegat en les dates prèvies a l’inici del judici al Tribunal Suprem contra els líders del procés.

Els Pressupostos del 2019 estan en risc de caure si PP, Ciutadans i ERC uneixen els seus vots per donar suport a les esmenes a la totalitat, que inicialment també recolzaran els dos diputats d’UPN i el de Fòrum Astúries. Serien els segons pressupostos rebutjats en la democràcia, després dels del Govern de Felipe González del 1996, una situació que va acabar desembocant en eleccions anticipades.

Per la seua part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va recriminar a ERC que s’alineï amb el PP i Cs: “La decisió d’ERC de presentar una esmena a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat pot portar-los a votar el mateix que PP i Cs. Alertem contra una pinça contrària al progrés de tot Espanya i als interessos de Catalunya”, va assenyalar a Twitter.

El Govern del PSOE crida a la “responsabilitat”

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va instar ERC i PDeCAT a reflexionar, ja que “farien bé a votar el que esperen els catalans” en els Pressupostos Generals de l’Estat. “Supeditar el vot als pressupostos a altres qüestions que no depenen del poder executiu sinó d’altres, com el judicial, està fora de tot sentit comú”, va asseverar.

tracking