SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

La Fiscalia de l'Audiència Nacional dubta de la “imparcialitat” dels tribunals catalans

Hores després ho matisa, però enutja el TSJC, que ho qualifica d’“atac molt greu i sense justificació” || Els presos independentistes tornen a demanar davant del Suprem que s’ajorni l’inici del judici de l’1-O

La Audiencia Nacional

La Audiencia NacionalPoder Judicial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal de l’Audiència Nacional Pedro Rubira va dubtar ahir que la causa per rebel·lió i sedició contra l’antiga cúpula dels Mossos d’Esquadra i de la conselleria d’Interior per l’1-O pugui ser investigada i jutjada amb “imparcialitat i serenitat” als tribunals de Catalunya. “Hi pot haver imparcialitat i serenitat si la causa de rebel·lió i sedició s’envia a Catalunya?”, es va demanar, mentre sostenia la competència de l’Audiència Nacional per enjudiciar els fets que s’imputen a l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, a l’exsecretari general de la conselleria d’Interior Cèsar Puig, a l’exdirector dels Mossos Pere Soler i a la intendent Teresa Laplana. No obstant, hores més tard, el Ministeri Públic va matisar la tesi de Rubira i va reivindicar la “professionalitat” dels jutges destinats a Catalunya. “En cap cas no s’ha posat en dubte la professionalitat dels magistrats que exerceixen les seues funcions a Catalunya i a la resta del territori”, va manifestar.

A última hora d’ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va denunciar l’“atac molt greu i sense justificació” per part de Rubira i va defensar la “imparcialitat” amb què els jutges que exerceixen a Catalunya compleixen el seu deure.

Rull diu que Soto del Real és una “autèntica nevera” perquè la calefacció només va durant dos hores al dia

D’altra banda, les defenses del vicepresident cessat, Oriol Junqueras, dels consellers destituïts Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, i del diputat de JxCat i exlíder de l’ANC Jordi Sànchez van sol·licitar ahir una altra vegada davant del Tribunal Suprem que s’ajorni l’inici del judici de l’1-O per poder preparar-se amb prou antelació. Jordi Pina, lletrat de Sànchez, Rull i Turull, va defensar que les vistes comencin en tres setmanes a comptar des del dia en què tinguin a la seua disposició tots els documents per poder garantir “l’efectiu exercici de defensa”. També va reiterar davant de l’alt tribunal la sol·licitud que als seus defensats se’ls apliqui una mesura cautelar diferent a la de la presó provisional i se’ls excarceri.

Altrament, la defensa del conseller cessat d’Interior, Joaquim Forn, va presentar un escrit en el qual posa en dubte la traducció aportada per la Fiscalia d’un document “clau” dels Mossos d’Esquadra sobre l’1-O. D’aquesta manera, sosté que el català “ha de celebrar-se” ha de ser traduït al castellà com “se celebrará” i no com “debe celebrarse”. En paral·lel, Josep Rull va lamentar que les cel·les de la presó de soto del Real siguin “autèntiques neveres” perquè la calefacció només funciona dos hores al dia. Per la seua part, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va rebutjar un futur indult perquè “voldrà dir que el conflicte continua”.

tracking