SEGRE

PANORAMA

El compte enrere per al judici

L’acusació popular sol·licita fins a 702 anys de presó per als dotze líders independentistes processats, Fiscalia 177 anys i l’Advocacia de l’Estat, 119 || Nou dels sobiranistes presos acumularan un total de 3.700 dies en presó preventiva quan s’asseguin al banc dels acusats a Madrid

Imatge de la Sala Penal del Tribunal Suprem en la qual tindrà lloc el judici del procés.

Imatge de la Sala Penal del Tribunal Suprem en la qual tindrà lloc el judici del procés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts vinent, 12 de febrer, s’enceta al Tribunal Suprem el judici a l’1-O. Un tribunal format per set magistrats i presidit per Manuel Marchena asseurà al banc dels acusats els 12 líders independentistes per als quals se sol·licita fins a 702 anys de presó. És la petició global que fa l’acusació popular, exercida pel partit Vox, pels delictes de rebel·lió, malversació i organització criminal. En el cas de la fiscalia, les peticions de pena sumen 177 anys i l’advocacia de l’Estat ho rebaixa fins als 119 al no veure-hi rebel·lió sinó sedició. Nou dels dotze acusats estan empresonats des de fa mesos. Entre tots, acumulen més de 3.700 dies de reclusió. S’han acreditat més de 600 periodistes per cobrir el judici més important que ha celebrat el Tribunal Suprem. Pertanyen a 150 mitjans de comunicació, dels quals 50 són internacionals.

L’Alt Tribunal està acostumat a revisar sentències o investigar aforats. Per això aquest judici és tan especial. L’atenció mediàtica se centrarà tant dins de l’edifici com fora, amb la previsió que hi hagi declaracions dels principals líders polítics catalans i la presència d’una comitiva per acompanyar els presos també amb representació de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium. El primer dia del judici ja han confirmat la presència a Madrid el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonés, i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

El judici es retransmetrà en directe i, per primera vegada a la història, el Tribunal Suprem emetrà totes les sessions en streaming des de la seua pàgina web. Així mateix, TVE facilitarà un enllaç a tots els mitjans digitals que ho vulguin emetre també en streaming als seus portals, entre els quals Segre.com i Lleida TV. Des del Tribunal Suprem remarquen la voluntat de transparència i “publicitat plena” i utilitzen l’argument de la retransmissió televisiva per rebutjar la petició d’algunes defenses de reservar llocs a la sala per a observadors estatals i internacionals.

Nou dels 12 acusats arriben al judici després de mesos de presó preventiva i entre tots superen els 3.700 dies de reclusió. Els que fa més temps que són entre reixes són Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, empresonats des del dia 16 d’octubre del 2017 de forma ininterrompuda. El 12 de febrer, quan comenci el judici, sumaran 484 dies de reclusió.

En el cas d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn, estan privats de llibertat des del 2 de novembre del 2017 i quan comencin les sessions al Suprem hauran acumulat 467 dies en presó preventiva.

Carme Forcadell va estar a la presó només una nit després de declarar el 9 de novembre del 2017 davant de Pablo Llarena. El mateix jutge va ordenar el seu reingrés a la presó el 23 de març del 2018. En total, acumularà 327 dies a presó fins que s’assegui al bancs dels acusats dimarts vinent.

Pel que fa a Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull i Jordi Turull han estat empresonats en dos períodes diferents, el primer des del 2 de novembre fins al 4 de desembre del 2017, i van tornar a presó el dia 23 de març del 2018 després que Llarena els comuniqués el processament per rebel·lió i malversació. En total, han estat en presó preventiva 359 dies cada un abans del judici.

Durant el judici, el ministeri de l’Interior ha disposat que es reforcin les mesures de seguretat des del mateix trasllat en sengles furgons de la Guàrdia Civil des de les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco. A la plaça de la Villa de París es troba la seu del Tribunal Suprem i també de l’Audiència Nacional, una zona amb una seguretat permanent.

A banda de reforçar controls i la presència policial, no s’ha autoritzat que cap televisió desplegui en aquesta plaça o l’entorn del Suprem els seus platós per cobrir les sessions del judici. Tampoc no es permetran concentracions ni manifestacions de cap tipus. Dins de la sala de vistes hi haurà vuit equips de defensa que contrarestaran els arguments de les tres acusacions.

Després del judici, tornaran a les seues cel·les als mòduls de respecte, on tenen autorització per disposar d’un ordinador sense connexió a internet, segons fonts policials i penitenciàries. Els independentistes presos es troben en mòduls de respecte, per la qual cosa fins a la nit no se’ls tanca la porta de les cel·les. Al costat dels ordinadors sense connexió a internet per consultar documentació relacionada amb el judici, disposen de dos dispositius d’emmagatzematge pendrive de 64Gb de capacitat, sense que afecti les facultats de control que la legislació penitenciària preveu.

El trasllat dels presos al Suprem serà a les 7.30 hores

Els 9 presos independentistes a Soto del Real i Alcalá-Meco matinaran el dia 12 per ser traslladats al Tribunal Suprem a la primera conducció del dia de la Guàrdia Civil, a les 7.30 hores. Una vegada allà, se’ls entregarà un menú calent d’un càtering contractat per Institucions Penitenciàries i disposaran d’una sala al Suprem per reunir-se amb els seus advocats. Es tracta d’una pràctica habitual per a aquest tipus de judicis amb jornades maratonianes. Quan es preveuen processos amb menys trasllats, la presó acostuma a entregar a les seues dependències una bossa amb un menú fred compost per entrepà, beguda i peça de fruita. Els dies que no tinguin judici, els presos tindran la mateixa rutina que la resta de reclusos en aquells centres.

Imatge de la Sala Penal del Tribunal Suprem en la qual tindrà lloc el judici del procés.

Imatge de la Sala Penal del Tribunal Suprem en la qual tindrà lloc el judici del procés.EFE

tracking