SEGRE

CONFLICTE INSTITUCIONS

Guaidó no descarta una operació militar per deposar Maduro

El líder bolivarià critica el “xou” sobre el bloqueig de l’ajuda humanitària

L’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, ahir.

L’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, no va descartar ahir autoritzar una intervenció militar dels Estats Units per fer fora del poder el president del país, Nicolás Maduro. “Fent ús de la nostra sobirania, l’exercici de les nostres competències, farem el necessari perquè Maduro deixi d’usurpar el poder”, va afirmar Guaidó. Així mateix, tampoc va descartar l’ús de la força perquè l’ajuda humanitària bloquejada a la frontera de Colòmbia entri en territori veneçolà. “Farem tot el que sigui necessari, tot el que calgui fer per salvar les vides humanes que estan en joc, perquè els nens deixin de morir”, va assegurar.

D’altra banda, Maduro va qualificar de “xou” la polèmica sobre el bloqueig de l’ajuda internacional a Colòmbia. “Veneçuela no permetrà el xou de l’ajuda humanitària falsa perquè no som captaires de ningú”, va manifestar, alhora que va afirmar que “a Veneçuela no hi ha cap crisi humanitària. Ha estat fabricada pels Estats Units per justificar una intervenció”. En aquest sentit, va subratllar que, “si volen ajudar Veneçuela, que alliberin els diners que ens tenen bloquejats. És un joc macabre”.

A més, Maduro també planeja retirar almenys dos executius nord-americans de la direcció de Citgo Petroleum Corp., la filial de petroliera estatal veneçolana PDVSA, segons fonts properes al procés.

Citgo, sobre la qual pesen sancions de Washington, és el principal actiu veneçolà a l’estranger i també Guaidó pugna pel seu control.

En un altre ordre de coses, el Govern central va condemnar ahir la confiscació de la planta de la farmacèutica espanyola SM Pharma a Maracaibo.

JxCat, ERC, CUP i CatComú, contra les ingerències a Veneçuela Els grups de JxCat, ERC, CUP i Catalunya en Comú-Podem van registrar divendres passat al Parlament una proposta de resolució en la qual mostren el seu rebuig a les ingerències estrangeres a Veneçuela. “Cal denunciar la imposició d’interessos econòmics aliens al poble de Veneçuela que dibuixa escenaris de Guerra Freda que crèiem passats”, afirma el text, alhora que advoca pel “diàleg, les urnes i la negociació” per donar sortida al conflicte entre Maduro i Guaidó.

tracking