SEGRE

EUA IMMIGRACIÓ

Trump declara emergència nacional per construir el mur amb Mèxic

Aquesta controvertida mesura li permetria reunir 8.000 milions de dòlars || El president nord-americà al·lega una “invasió de drogues i indocumentats”

Donald Trump va anunciar que declararà l’emergència nacional per la “invasió” d’immigrants.

Donald Trump va anunciar que declararà l’emergència nacional per la “invasió” d’immigrants.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va citar ahir una suposada “invasió” als Estats Units amb “drogues i tràfic de persones” per justificar el seu recurs a una declaració d’“emergència nacional” i reunir així uns 8.000 milions de dòlars per finançar la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic.

Segons la Casa Blanca, el recurs de Trump li permetria desviar 6.600 milions de dòlars en altres partides pressupostàries dels departaments del Tresor i de Defensa per dedicar-los a la construcció d’una barrera fronterera. Al costat dels 1.375 milions aprovats pel Congrés, la Casa Blanca aconseguiria així gairebé 8.000 milions de dòlars, amb els quals busca erigir uns 376 nous quilòmetres d’una barrera fronterera que estaria formada per pals d’acer, i no seria, per tant, un mur de formigó.

Trump també va reiterar que li agradaria firmar “una reforma migratòria substancial”, però només va fer referència a les seues prioritats –com la d’acabar amb el procés pel qual els residents permanents als EUA poden ajudar els seus familiars a emigrar al país– i no a una possible regularització dels indocumentats.

La declaració d’emergència nacional permet als presidents que accedeixin a una prerrogativa temporal i especial per fer front a una crisi, i l’oposició demòcrata considera que Donald Trump està abusant del seu poder al recórrer-hi per reunir fons, ja que el Congrés té la potestat exclusiva en matèria pressupostària.

Queda per dilucidar la resposta dels tribunals davant de les demandes contra Trump. Si bé els jutges de vegades han actuat per frenar despeses no autoritzades pel Congrés, històricament era gairebé impensable que els jutges qüestionessin una declaració d’emergència.

En aquest sentit, Trump va assegurar que preveu que l’oposició demòcrata el “demandi” davant dels tribunals per bloquejar la mesura, encara que va pronosticar que guanyarà la batalla judicial.

Va agregar que el litigi acabarà segurament al Tribunal Suprem, com ja va passar amb la pugna judicial sobre el seu veto migratori contra els ciutadans de diversos països de majoria musulmana.

tracking