SEGRE

Turull obre una setmana d'interrogatoris a exconsellers

L’extitular de Presidència té previst contestar a totes les parts

Comença el judici del 'procés' al Tribunal Suprem

Comença el judici del 'procés' al Tribunal SupremRTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem reprendrà aquest dimarts el judici del "procés" amb l’interrogatori de l’exconseller de Presidencia Jordi Turull, que obrirà una ronda de declaracions d’exmembres de l’executiu de Carles Puigdemont, entre ells el titular de Exteriores Raül Romeva i el de Territori Josep Rull.

La vista s’iniciarà a les deu del matí amb la declaració de Jordi Turull, que, a diferència del dirigent d’ERC Oriol Junqueras, té previst contestar a totes les parts, inclosa la Fiscalia, amb l’única excepció de l’acusació popular exercida per VOX, segons fonts de la seua defensa.

Turull, del PDeCAT, afronta una petició fiscal de 16 anys de presó per rebel·lió agreujada amb malversació -l’Advocacia de l’Estat li’n demana 11 i mig per sedició i malversació-, pel seu paper clau en el procés com a titular de la consellería de Presidència, que segons les acusacions va organitzar la publicitat de l’1-O i la logística de la votació a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.

L’exconseller de Presidència -un dels homes forts del Govern de Puigdemont- es va sotmetre sense èxit el passat mes de març a una votació d’investidura com a president de la Generalitat, a proposta de JxCAT, la vigília d’ingressar en presó preventiva per segona vegada per ordre del jutge Pablo Llarena, quan el va processar per un delicte de rebel·lió.

Després de Turull, està previst l’interrogatori de Raül Romeva, exconseller d’Exteriors que també afronta 16 anys de presó i que comparteix la mateixa defensa que Oriol Junqueras, per la qual cosa és probable que segueixi la seua estratègia de negar-se a respondre a la Fiscalia i a la resta d’acusacions del cas. A Romeva el ministeri públic l’acusa de rebel·lió agreujada amb malversació per liderar suposadament la campanya exterior del Govern per legitimar el "procés" internacionalment, mitjançant el Diplocat -que la Fiscalia considera un "lobby" per difondre el missatge independentista a l’estranger- i les delegacions catalanes a l’exterior.

Posteriorment, el tribunal té previst l’interrogatori de Josep Rull, exconseller de Territori a qui la Fiscalia demana 16 anys de presó per encoratjar els ciutadans a votar l’1-O i impedir que un vaixell que portava a Catalunya a policies destinats a evitar el referèndum pogués atracar al port de Palamós (Girona). Rull, com Turull i també el diputat de JxCAT i expresident de l’ANC Jordi Sànchez tenen d’advocat a Jordi Pina, per la qual cosa, en una estratègia de defensa compartida, els tres tenen previst contestar a l’interrogatori de la Fiscalia.

Segons el calendari programat, Dolors Bassa, d’ERC, declararà després de Turull i tancarà la ronda d’interrogatoris als exconsellers que romanen en presó preventiva acusats de rebel·lió agreujada amb malversació.

L’exconsellera de Treball afronta 16 anys de presó, acusada de participar en l’organització de l’1-O mitjançant la creació d’una base de voluntaris per a la consulta i ocultant despeses del referèndum des d’acords marc firmats pel seu Departament.

Després de Bassa, està previst que declarin davant del tribunal -en funció del temps que quedi disponible en els tres dies d’aquesta setmana que la sala ha habilitat per al judici del procés- els exconsellers que es troben en llibertat, acusats dels delictes de malversació i desobediència: el de Justicia Carles Mundó, la de Gobernación Meritxell Borràs i el de Empresa Santi Vila.

Conclosos els interrogatoris als membres del Govern de Carles Puigdemont, declararan davant de la sala, probablement ja la setmana vinent, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, així com Jordi Sànchez -expresident de l’ANC i actual diputat de JxCAT- i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Els tres, en presó preventiva, estan acusats dels delictes de rebel·lió amb malversació agreujada, per la qual cosa la Fiscalia els demana penes de 17 anys de presó.

tracking