SEGRE

Romeva: "Els qui amenacen els valors europeus són entre les acusacions"

Romeva:

Romeva: "Els qui amenacen els valors europeus són entre les acusacions"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller d'Exteriors Raül Romeva ha lamentat aquest dimarts que polítics que defensen els principis europeus de llibertat i igualtat siguin a la banqueta dels acusats, mentre els que "amenacen" aquests valors se senten entre les acusacions, la qual cosa al seu parer "hauria d’incomodar els demòcrates". En la seua declaració davant del Suprem, en la que s’ha acollit al seu dret a contestar només les preguntes del seu advocat, Romeva ha explicat que, més que independentista, es defineix com una persona "republicana i europeista", que defensa un projecte europeu basat en els drets, la llibertat i la no discriminació per raons de gènere, raça o llengua. "Per això sóc republicà", ha proclamat el diputat d’ERC Raül Romeva, que ha subratllat que el seu projecte polític "no va contra ningú", sinó que defensa aquelles poblacions d’"Espanya i Europa" que aspiren a aquests valors de llibertat i igualtat.

En aquest sentit, l’exconseller d’Exteriors, que afronta 16 anys de presó, ha considerat "preocupant" que els qui, com ell, defensen els valors europeus estiguin avui al banc dels acusats i els qui els amenacen "s’asseuen a l’estrada, entre les acusacions," en una velada referència a l’acusació popular exercida per Vox. "Això hauria d’incomodar els demòcrates, no només als independentistes, perquè és difícil concebre una realitat tan paradoxal com la que estem vivint", ha mantingut.

Romeva, que abans de liderar la candidatura JxSí al Parlament va ser eurodiputat amb ICV-EUiA, s’ha presentat davant del tribunal com un home de pau, per la qual cosa ha repassat la seua biografia, com a objector de consciència i simpatitzant de moviments pacifistes, així com la seua carrera professional a Intermón Oxfam, a la Unesco i en l’OSCE o com a professor de relacions internacionals o resolució de conflictes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’exconseller ha recordat que "sempre" ha apostat pel dret a l’autodeterminació "com a objectiu legal i legítim" i ha afirmat que discrepa de la Fiscalia en què aquest principi s’ha de circumscriure als processos de descolonització, ja que al seu entendre pot exercir-se "en la mesura que s’ha intentat tot abans". Segons l’opinió de Raül Romeva, "això funciona molt bé en el cas de Catalunya, és un exemple clar d’haver intentat fer les coses d’una altra forma si no hi ha hagut cap altre avanç".

tracking