SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

May planteja una pròrroga "curta" del Brexit com a última alternativa

En cas que el Parlament britànic tombi de nou l’acord el pròxim dia 12 de març || Rebutja de ple un segon referèndum que avala Jeremy Corbyn

La primera ministra britànica, Theresa May, ahir a la intervenció al Parlament.

La primera ministra britànica, Theresa May, ahir a la intervenció al Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va plantejar ahir una sèrie d’opcions als diputats per salvar l’actual estancament en les negociacions per a la sortida de la Unió Europea, entre les quals una pròrroga “curta” i “limitada” del Brexit que no s’hauria d’estendre més enllà de “finals de juny”. May va destacar els “progressos” en les converses amb els líders europeus de cara a negociar “acords alternatius” que permetin resoldre “en paral·lel” les actuals suspicàcies de la Cambra dels Comuns sobre el Tractat de Retirada, principalment en relació amb la salvaguarda plantejada per a la frontera irlandesa. Tanmateix, i després de reconèixer que hi ha legisladors “preocupats perquè el temps s’està esgotant”, va esbossar el calendari que seguirà el seu Govern abans de la data actual del Brexit, el pròxim 29 de març.

La premier britànica va confirmar el seu desig de votar el tractat de nou el 12 de març i que, en cas que es repetís el triomf del no, com ja va passar a mitjans de gener, plantejaria l’endemà una altra votació perquè els diputats recolzin o rebutgin una ruptura amb la UE sense cap tipus d’acord. En cas que els diputats rebutgin aquesta hipòtesi, el Govern cedirà a una pròrroga “curta i limitada” que no “hauria” de superar finals de juny, per evitar que el Regne Unit hagi de participar en les eleccions europees de finals de maig. El 2 de juliol es constituirà el nou Parlament Europeu, redefinit ja sense el Regne Unit entre els integrants.

Per la seua banda, el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va assegurar haver “perdut el compte” de les vegades que la primera ministra ha anat als Comuns a “explicar un nou retard”, una cosa que atribueix a la “imprudència” d’una May que per ara no ha aconseguit cap dels objectius clau en les negociacions amb la Unió Europea, i va defensar convocar un segon referèndum. Per la seua banda, May va replicar que aquesta nova consulta “portaria el país a la casella de sortida” i va alertar que “la credibilitat de la democràcia està en joc”. Un segon referèndum implicaria “trair la confiança del poble britànic” i incomplir el mandat establert el 2016, va sentenciar.

tracking