SEGRE

Sáenz de Santamaría: "Li vaig dir a Junqueras que no anàvem a parlar de referèndum"

Sáenz de Santamaría:

Sáenz de Santamaría: "Li vaig dir a Junqueras que no anàvem a parlar de referèndum"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresidenta del Govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat aquest dimecres que es va reunir tres vegades amb el llavors vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, però a tota hora li va dir que no anava a parlar ni a dialogar sobre la convocatòria d’un referèndum. Sáenz de Santamaría ha respost així al secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, en el judici del "procés" davant del Tribunal Suprem, en el qual ha comparegut com a testimoni a petició d’aquesta acusació popular. "Jo no vaig tractar l’assumpte de l’1-O amb cap membre de la Generalitat", ha començat dient l’actual consellera d’Estat perquè sempre va considerar que no era "assumpte del Govern sinó de la sobirania nacional abordar aquesta qüestió".

Poc després, a preguntes del fiscal Javier Zaragoza ha matisat que no va tractar aquesta qüestió perquè la seua obligació era "complir la llei". "Ni amb el senyor Junqueras ni amb ningú no puc parlar de convocar un referèndum d’autodeterminació", ha explicat, perquè "si això es vol fer cal reformar la Constitució". El Govern que presidia Mariano Rajoy, ha afegit, "mai no es va prestar" a negociar una mica així i ha opinat que "cap Govern democràtic pot deixar-se".

Sáenz de Santamaría, responsable de la coneguda "operació diàleg", ha relatat les tres reunions que va mantenir amb Junqueras, acusat en aquest judici en el qual s’enfronta a 25 anys de presó per rebel·lió, entre abril de 2016 i gener de 2017, dos d’elles al seu despatx en la Moncloa i l’altra a la Conselleria d’Economia de la Generalitat.

En la primera d’elles es van reunir per abordar "una sèrie de peticions de la Generalitat", entre elles el referèndum, un punt en el qual "mai" va voler entrar.

Ja el juliol de 2016 es van tornar a reunir juntament amb el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro -que declararà després d’ella-, per abordar "la difícil" i "dramàtica" situació financera de la Generalitat. "La nostra preocupació era que se sufraguessin els serveis públics", ha manifestat.

En l’última trobada, a començaments del 2017, l’exvicepresident de la Generalitat li va dir "que tenia el mandat exclusiu d’abordar la petició del referèndum", ha explicat Sáenz de Santamaría, i va declinar tractar la resta dels "45 assumptes" que figuraven en un document que el llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont li va entregar al cap de l’Executiu central Mariano Rajoy. "Li vaig dir que sobre el referèndum no tenia res que tractar ni que abordar", ha precisat l’exvicepresidenta. I ha afegit: "En aquest assumpte no hi havia diàleg ni capacitat d’entesa, ni ens anàvem a entendre, ni anàvem a negociar cap assumpte relatiu al referèndum", ha assenyalat. Després, ha dit, no es va tornar a reunir amb ell.

tracking