SEGRE

JUDICI

Nieto diu que la Junta de Seguretat va ser "surrealista" per l'oposició de la Generalitat a l'operatiu de l'1-O

Puigdemont i Forn només van traslladar excuses i Nieto es va emportar la impressió que no tenien intenció de complir el mandat judicial

Nieto acusa Forn i els Mossos de mostrar-se reticents a complir el mandat judicial d'impedir l'1-O

Nieto acusa Forn i els Mossos de mostrar-se reticents a complir el mandat judicial d'impedir l'1-OEP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha qualificat aquest dilluns durant la seua declaració en el judici pel 'procés' independentista en el Tribunal Suprem de "bastant surrealista" la reunió de la Junta de Seguretat del 28 de setembre de 2017 en la qual es va tractar de preparar al costat de les autoritats de la Generalitat el dispositiu policial de cara a l’1-O.

"Érem en una taula preparant el dispositiu per evitar el referèndum amb els qui l’havien convocat, i cap no ens va traslladar res que tingués a veure amb el pla operatiu i sí excuses que justifiquessin que no s’anava a fer", ha resumit Nieto, després de descriure una reunió anòmala en la qual es defensaven dos idees i fins i tot dos realitats paral·leles en relació amb les decisions concretes a adoptar. "Intentem descendir al pràctic, però mai no va ser possible. No aconseguim baixar al concret", ha afegit a preguntes del fiscal Javier Zaragoza.

En la reunió, a més de Nieto estaven presents l’expresident Carles Puigdemont; el llavors conseller del Interior Joaquim Forn; el coordinador del dispositiu anomenat pels tribunals, el coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos; el Major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i altres alts caps policials.

Les discrepàncies, segons el testimoni de l’exresponsable de Seguretat, es referien fins i tot a la interpretació de la interlocutòria que, un dia abans d’aquesta reunió, la jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas va dictar ordenant, en la seua part dispositiva, que s’adoptessin les mesures necessàries per evitar el referèndum.

Per part de Puigdemont es donava prioritat a un altre fragment de la interlocutòria, aliena a la part dispositiva, en el qual s’assenyalava la necessitat de "preservar la convivència", per la qual cosa ambdues parts no estaven d’acord si més no en quina de les dos idees era la prevalent, la que calia complir per mandat judicial.

"O sigui, que van treure una frase de la interlocutòria i la van convertir en part dispositiva", ha intervingut en aquest moment Saragossa, mereixent la intervenció del president del tribunal, Manuel Marchena, que ha retirat aquesta pregunta per improcedent.

Al llarg de la seua declaració, Nieto ha defensat amb rotunditat les decisions que va adoptar aquells dies com a alt responsable de la Policia i el Cau Civil, i s’ha referit a aquesta actuació com a resultant d’un mandat judicial en què els responsables polítics havien de tenir tan sols una responsabilitat "organitzativa", tenint clar, que la direcció funcional corresponia a les autoritats judicials.

tracking