SEGRE

ANIVERSARI POLÈMICA

El Govern central va instar els Tedax a dir que l'11-M va ser obra d'ETA

Segons el cap dels desactivadors, “a les quinze hores ja se’n va descartar l’autoria”

L’expresidenta de l’Associació 11-M Pilar Manjón, durant l’ofrena floral a l’homenatge a Madrid.

L’expresidenta de l’Associació 11-M Pilar Manjón, durant l’ofrena floral a l’homenatge a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari principal i excap dels Tedax Juan Jesús Sánchez Manzano va assegurar en una entrevista publicada al diari El País que el Govern de José María Aznar li va demanar explícitament a ell, com a cap d’aquest equip, que avalés la teoria de l’autoria de la banda terrorista ETA als atemptats de l’11 de març del 2004, en els quals van morir 192 persones. Manzano es va reafirmar que encara que a les 15.00 hores del mateix dia 11, ell ja sabia que ETA no estava darrere dels atacs, el Govern va enviar dos hores després un telegrama a les ambaixades a l’estranger donant fe de l’autoria de la banda terrorista. Segons Manzano, a aquella hora s’estava inspeccionant la “furgoneta Kangoo utilitzada pels terroristes” i, a més, “a primera hora els Tedax ja van comprovar que la matèria explosiva era blanca, no de color vermellós com la dinamita Titadine, que era la que ETA utilitzava habitualment”.

El president de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, Eulogio Paz, va criticar, en el XV aniversari de l’atemptat, que el PP encara no hagi demanat perdó per les “mentides” sobre l’autoria, la qual cosa va portar el portaveu del PP a l’ajuntament de Madrid, José Luis Martínez Almeida, a abandonar l’acte. El president del PP, Pablo Casado, va demanar que es desclassifiqui qualsevol informació sobre l’11 de març i que s’“arribi a la veritat si algú l’oculta o intenta mercadejar-hi”. Al seu entendre, les víctimes “mereixen saber tota la veritat”.

Per la seua banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar a Twitter que “la manipulació del Govern Aznar i el paper dels mitjans que encara defensen la teoria de la conspiració ens continuen avergonyint”.

Record de les víctimes dels atemptats amb actes separats

Madrid va rendir ahir homenatge a les 192 víctimes de l’11-M quan es complien quinze anys de l’atemptat més gran a Espanya, amb actes de record convocats per les administracions i les principals associacions de víctimes del terrorisme que, una vegada més, van celebrar per separat malgrat les crides d’unitat. L’únic acte conjunt va reunir el president del Govern, Pedro Sánchez, el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, i l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

tracking