SEGRE

Almenys 40 morts en un tiroteig a dos mesquites a Nova Zelanda

Policies fan retrocedir persones de l'escena d'un tiroteig aquest divendres en una mesquita a Christchurch.

Almenys 40 morts en un tiroteig a dos mesquites a Nova ZelandaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 40 persones han mort i unes altres 20 han resultat ferides en el tiroteig a dos mesquites a la ciutat de Christchurch, ha confirmat aquest divendres la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern. "Això només pot ser descrit com un atac terrorista", va afirmar Ardern en una compareixença retransmesa en directe des de Wellington, on va confirmar la detenció de tres homes i una dona després de l’atac.

La primera ministra va qualificar l’atac d’"extrema ideologia i extrema violència" i va assenyalar que no té "precedents" a Nova Zelanda, un país que va descriure com a divers i obert.

La primera ministra va afirmar que els quatre detinguts estan sent interrogats per la policia, mentre va precisar que els sospitosos no estaven fitxats i hi eren "anés del radar" dels serveis d’intel·ligència.

Els agents van trobar artefactes explosius als vehicles i un dels assaltants va ser identificat com Brenton Tarrant, un australià originari de l’estat de Nova Gal·les del Sud, segons va indicar una font policial australiana a la televisió TVNZ. Els ataqui es van produir a primera hora de la tarda a dos mesquites situades en el centre de Christchurch, la ciutat més gran de l’Illa Sud del país.

Un dels tirotejos va ser retransmès en directe a través de les xarxes socials per un dels assaltants, que apareix amb roba militar dins del centre de culte disparant a boca de canó diverses persones amb una arma automàtica de la qual va canviar el carregador almenys dos vegades. A les xarxes socials també circula un manifest dels assaltants que inclouria qualificatius pejoratius contra els musulmans. "És clarament un supremacista blanc el que ha planejat això durant dos anys", va dir un analista en seguretat a l’emissora Radio New Zeland.

tracking