SEGRE

Baños i Reguant ratifiquen la seua negativa a respondre a Vox i no descarten presentar recurs

Els exdiputats de la CUP, Antonio Baños i Eulàlia Reguant, acompanyats de la diputada de la CUP, María Sirvent (dreta), surten del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on se'ls ha notificat la multa imposada per negar-se a respondre a VOX quan ambdós van actuar com|com a testimonis en el judici| del 'procés'.

Els exdiputats de la CUP, Antonio Baños i Eulàlia Reguant, acompanyats de la diputada de la CUP, María Sirvent (dreta), surten del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on se'ls ha notificat la multa imposada per negar-se a respondre a VOX quan ambdós van actuar com|com a testimonis en el judici| del 'procés'.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant han ratificat aquest dimarts el seu rebuig de declarar com a testimonis a les preguntes de Vox en el judici del "procés" després de recollir la notificació de la multa de 2.500 euros que els van imposar per aquesta negativa el Tribunal Suprem (TS).

A la sortida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que els ha comunicat la sanció, ambdós diputats han assegurat que "defensaran fins les últimes conseqüències" el seu rebuig de contestar a Vox i no han descartat presentar recurs davant de la decisió del TS, per al que disposen d’un termini de cinc dies. "Vam fer un acte d’objecció de consciència i el defensarem fins el final", ha assegurat Reguant en opinar que aquesta és la seua única opció "davant d’un tribunal que avala la presència d’aquest tipus d’ideologies (d’extrema dreta) en el marc d’un judici ja per si mateix esbiaixat i polític".

Fonts judicials han explicat que, passats els cinc dies, els exdiputats podrien ser cridats a declarar de nou i, en cas de negar-se a testificar una altra vegada, se’ls podria obrir un procediment penal per desobediència greu davant de l’autoritat, ja que la llei obliga els testimonis a contestar a totes les parts. A més d’imposar-los la sanció el passat 28 de febrer, la sala segona del TS va acordar també concedir-los cinc dies perquè reconsideressin la seua postura i els va advertir que, en cas de no fer-ho, es deduiria testimoni contra ells per un delicte de desobediència. No obstant això, els exdiputats s’han mantingut ferms en la seua decisió de no respondre a les qüestions del partit Vox, que exerceix l’acusació popular en el judici del "procés".

"Estem convençuts que un acte d’objecció de consciència per fer front a partits d’extrema dreta xenòfobs, racistes i masclistes s’ha de permetre en aquest país", ha subratllat Reguant, que tampoc no ha descartat recórrer la multa. "Si la via de dir-li al jutge Marchena i al TS que no contestar a Vox és una decisió de compromís i de consciència és amb un recurs, ho farem", ha afirmat després d’agregar: "Entenem que l’ètica i el compromís antifeixista haurien d'estar per sobre del que ens ordeni el Tribunal".

D’acord amb l’article 420 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, els testimonis de processos judicials tenen l’obligació de declarar davant del tribunal i respondre a totes les qüestions sobre els fets pels quals se’ls interroga. En cas de no fer-ho, com Baños i Reguant, s’exposen a una multa de 200 a 5.000 euros i a l’obertura d’una investigació per un possible delicte de desobediència greu a l’autoritat. De tota manera i 24 hores després de conèixer-se la sanció del TS, la CUP va aconseguir recaptar 25.000 euros destinats a sufragar els 5.000 euros que sumen, en total, les multes d’ambdós exdiputats.

tracking