SEGRE

Cinc conselleries van encarregar formalment material electoral per a l'1-O

Segons el testimoni d’un guàrdia civil

Els fiscals del judici del 'procés'.

Cinc conselleries van encarregar formalment material electoral per a l'1-ORTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc conselleries de la Generalitat van encarregar formalment 5,6 milions de targetes censals i 56.000 certificacions per a meses electorals l’1-O, com així acrediten les notes d’entrega a Unipost amb el segell oficial que van generar diverses factures, si bé tan sols una es va intentar cobrar. Un guàrdia civil ha assegurat en el judici del "procés" que existeixen cinc notes d’entrega amb el segell original de sortida de cadascun dels cinc departaments, que constituïen la comanda oficial de la Generalitat per a aquest servei a aquesta empresa postal.

Els encàrrecs de Presidència, Vicepresidència, Economia i Hisenda, Treball i Assumptes Socials eren per repartir les 56.000 cartes certificades als components de les meses electorals de l’1-O i les 5.346.734 targetes censals.

Els esmentats encàrrecs van entrar al sistema comptable d’Unipost, que al seu torn va generar una seqüència de factures que van quedar en suspens en quatre de les cinc consellerías, tret de Treball. Aquí, la seqüència informàtica va generar una factura final que es va intentar cobrar a aquesta consellería, si bé va ser rebutjada en dos ocasions per aquest mateix departament: una per un error en la numeració de la factura i una altra per un operari. Cap no es va pagar.

L’agent ha explicat que va existir una petició a Unipost partint d’un contracte marc perquè es repartís tot aquest material electoral i encara que no es va materialitzar perquè la Justícia va intervenir, aquesta gestió sí que va generar un compromís de despesa, que està fins i tot pendent i que ascendeix a 979.661,96 euros.

En el judici, l’exconseller Jordi Turull va assegurar que no hi va haver "cap encàrrec ni cap adjudicació" ni es va parlar "absolutament amb ningú" per encarregar material electoral. No obstant això, un directiu d’Unipost va revelar en la vista oral que va acudir un dissabte de setembre a un polígon de Barcelona en un trobada amb uns "transportistes" que li van entregar tres palets amb les milers de certificacions de meses electorals amb el logotip de la Generalitat i sense albarà, si bé l’empresa va acceptar rebre l’encàrrec en tractar-se d’"un client d’aquesta envergadura". Aquest i altres empleats d’Unipost van afirmar que no van saber que aquestes cartes eren per al referèndum fins el registre judicial, el 19 de setembre, si bé van precisar que l’empresa no va facturar res per no existir ordre de treball ni albarà, la qual cosa entra en contradicció amb el manifestat avui per l’agent, que parla de diverses factures, entre proforma, definitives i anul·lades.

A més, un informe recent de la Guàrdia Civil entregat al Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona assenyala que un ex alt càrrec del Govern va consensuar amb el responsable de Unipost Pau Raventós (que està imputat) una guia sobre com actuar si les autoritats els demanaven explicacions sobre els encàrrecs de l’1-O, en el qual van valorar com clavi destruir proves, com les imatges de càmeres de seguretat.

tracking