SEGRE

Un guàrdia civil: "Sànchez va dir que no permetria que entrés cap comitiva el 20S"

Els acusats, durant la declaració d'un agent de la Guàrdia Civil.

Un guàrdia civil: "Sànchez va dir que no permetria que entrés cap comitiva el 20S"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agent que havia de portar Josep María Jové, mà dreta d’Oriol Junqueras, a la Conselleria d’Economia per practicar un registre ha assegurat que era "impossible" accedir per la concentració del 20S, i que quan van contactar amb Jordi Sànchez, aquest va dir que no permetria que entrés "cap vehicle de cap comitiva". Era "evident" que no es podia accedir, ha precisat el guàrdia civil que va detenir al llavors secretari general de Vicepresidència el 20 de setembre de 2017 i que, després del registre del seu domicili, havia de portar-li al seu despatx, situat a la Conselleria d’Economia, al que mai no van acudir tenint en compte les persones concentrades.

Segons ha indicat, quan va parlar amb el tinent de la Guàrdia Civil que es trobava en el registre d’Economia, entorn de les 12.15 hores, aquest li va dir que era "impossible accedir", que "havia contactat amb Jordi Sànchez i que li havia dit que no anava a permetre que entrés cap vehicle de cap comitiva". L’agent ha relatat com s’anava "acumulant gent" durant el registre, unes "300 o 400 persones", que van començar a cantar eslògans a favor de la independència i en contra de la Guàrdia Civil fins el punt que fins i tot "van arribar uns tractors".

Una situació que no li inspirava "confiança" que no anés a passar "cap incident", com que "s'emportessin al detingut" o es destruïssin els elements intervinguts, alguns d’ells clau per a la causa. Per això -ha continuat-, l’agent va decidir demanar reforços d’antiavalots perquè poguessin sortir "sense risc" i acudir a la Conselleria.

Quan van arribar, el tinent al comandament es va entrevistar amb els Mossos, que van prometre que els ajudarien si així ho necessitaven. Va ser llavors quan, en veure que els congregats s’asseien al terra per impedir que el cotxe sortís i el tinent es va disposar a demanar suport als Mossos, els concentrats "van dir": "Ens aixecarem, no els donem el gust que ens treguin els Mossos".

Abans, durant el registre, els agents van trobar el famós document Enfocats, que suposadament detallava el full de ruta unilateral a la independència i de la que els acusats, un per un, s’han anat desmarcant en les seues declaracions. També van trobar dos agendes Moleskine, una de 2016 i una altra de 2006, que contenien, segons una primera anàlisi realitzada allà mateix, "referències al referèndum i a testaferros d’Esquerra". Entre els efectes intervinguts, es trobaven així mateix cinc telèfons mòbils, dos ordinadors, dos o tres llapis de memòria i diversa documentació.

tracking