SEGRE

POLÍTICA EUA

Trump i Bolsonaro formen una aliança populista i un eix contra el socialisme

La reunió es va centrar en la crisi de Veneçuela

Els presidents es van reunir a la Casa Blanca.

Els presidents es van reunir a la Casa Blanca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, i el brasiler, Jair Bolsonaro, van formalitzar ahir la creació d’una aliança amb la qual van prometre marcar la política de tot el continent americà, condemnant el socialisme. Els mandataris també van arribar a diversos acords que podrien atansar el Brasil a organitzacions multilaterals com l’OCDE i l’OTAN. En la reunió celebrada a la Casa Blanca, la primera entre els mandataris de tendència ultraconservadora, es va posar de manifest l’afinitat que existeix entre els líders. Trump va declarar “tenim una oportunitat veritablement històrica de forjar llaços encara més forts entre les nostres dos grans nacions”. La crisi a Veneçuela va centrar gran part de la conversa entre els dirigents, en la qual es va debatre sobre la possibilitat d’actuacions.

Trump va afirmar després de la reunió que “crec que puc parlar pels dos països quan dic que totes les opcions estan sobre la taula”. Amb aquesta referència va deixar oberta la possibilitat d’una intervenció militar nord-americana al país, en què Bolsonaro no va descartar una cooperació brasilera. Aquesta referència a una possible via militar contradiu el vicepresident del Brasil, Hamilton Mourao, que al febrer va afirmar que aquesta “mai ha sigut una opció” per al seu Govern.

Trump va declarar sobre l’actuació a Veneçuela que “totes les opcions estan sobre la taula”

El president nord-americà també va aprofitar l’atenció dels mitjans per fer una crida als militars veneçolans, que va instar a deixar de donar suport a Maduro, al qual va definir com “un titella cubà”, i va subratllar que els Estat Units “encara no han adoptat les sancions més dures”. Per la seua part, el Govern veneçolà va rebutjar les declaracions que els mandataris van fer sobre Veneçuela.

tracking