SEGRE

PANORAMA

Un guàrdia civil assegura que els Mossos els van espiar durant l'1-O

Un altre diu que la Policia catalana sospesava assumir la “defensa militar” de Catalunya || Alguns agents admeten al Suprem que Sànchez no va incitar a la violència

Vista de la concentració davant de la conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017.

Vista de la concentració davant de la conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sessió del judici contra la cúpula independentista per l’1-O al Tribunal Suprem va estar ahir protagonitzada per les declaracions de diversos efectius de la Guàrdia Civil que van participar en registres i intervencions prèvies al referèndum. Un dels agents, identificat pel codi E98218B, va testificar davant dels magistrats que els Mossos d’Esquadra tenien ordre d’espiar els policies nacionals i guàrdies civils destacats a Catalunya el dia del referèndum. Així mateix, va manifestar que als agents de la Policia catalana se’ls havia ordenat “apartar-se” quan arribés la Policia Nacional i la Guàrdia Civil als col·legis electorals. D’altra banda, el guàrdia civil R77175H va assegurar que, en un correu intervingut pels investigadors, Rafael Comes, cap de la comissaria d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra, va explicar al llavors major Josep Lluís Trapero que el cos assumiria la “defensa militar” d’una Catalunya independent.

Daltra banda, aquest mateix agent va manifestar que l’ara president de la Generalitat, Quim Torra, va ser a la nau de Bigues i Riells on la Guàrdia Civil va requisar 9,8 milions de paperetes i 6.000 sobres que anaven a ser utilitzats per al referèndum, setmanes abans de la troballa “traient caixes”. També es va assenyalar la consellera cessada Meritxell Borràs per saber un pla per utilitzar el registre de catalans a l’exterior com a cens del 1-O.

Respecte a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, els agents C73251J i F30562U van admetre que, després d’haver rastrejat 7.000 correus, no han trobat cap indici que apunti al fet que el també diputat de JxCat incités a la violència. Igualment, l’agent S71761E va dir que, de l’examen del correu del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, no es desprèn que l’entitat es coordinés amb la Generalitat per a l’1-O.

Marchena també se les va haver amb Andreu Van den Eyden, defensor del vicepresident cessat Oriol Junqueras i del conseller destituït Raül Romeva. El lletrat va sol·licitar l’exhibició d’un vídeo per rebatre el testimoni prestat per un agent de la Guàrdia Civil. No obstant, Marchena ho va denegar. Arran d’això, les defenses van denunciar la indefensió que els suposa el no poder rebatre els presumptes falsos testimonis a l’acte.

tracking