SEGRE

TURQUIA COMICIS

L'oposició turca s'imposa a Erdogan a les grans ciutats

Li arrabassa Ankara i està a punt de fer-ho amb Istanbul

Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va obtenir diumenge una contundent derrota a les eleccions municipals al perdre el control de la capital del país, Ankara, i a punt de perdre també l’alcaldia d’Istanbul, la principal ciutat turca amb 16 milions d’habitants. Tanmateix, tant el candidat de l’AKP, Binali Yildirim, exprimer ministre i mà dreta del president turc, Recep Tayyip Erdogan, com el seu rival, el socialdemòcrata Ekrem Imamoglu, del Partit Republicà del Poble (CHP), van reivindicar ahir haver guanyat el bastó de comandament.

El mapa d’alcaldies de les capitals de província ha canviat en més aspectes: el CHP, que abans es limitava governar en localitats de la costa egea de l’Anatòlia, s’estira ara al llarg de tota la costa mediterrània. Els socialdemòcrates, de tradició laica i nacionalista, prenen el control de la ciutat turística d’Antalya i els importants nuclis industrials d’Adana i Mersin, a banda de tres províncies habitualment conservadores de la costa del mar Negre. En total, comptant Istanbul, el CHP dirigeix ara les alcaldies de 21 províncies, davant de les 14 que va conquerir el 2014, un avenç que s’ha fet possible per la seua estratègica aliança amb el partit nacionalista Iyi, que representa la dreta moderada.

Per la seua part, els observadors enviats pel Consell d’Europa a aquestes eleccions van assegurar que els comicis no han comptat amb l’“ambient lliure i just” que es necessita perquè siguin considerades unes eleccions genuïnament democràtiques en línia amb els valors europeus.

tracking