SEGRE

PANORAMA

El comissari Molinero acusa De los Cobos de no aplicar l'operatiu previst per a l'1-O

Confirma les declaracions de Trapero i de Ferran López i afirma que el coordinador de l’operatiu va avalar els binomis de mossos || Assegura que Forn els va demanar que complissin les ordres judicials

El comissari Joan Carles Molinero, ahir, durant la seua declaració al Tribunal Suprem.

El comissari Joan Carles Molinero, ahir, durant la seua declaració al Tribunal Suprem.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sessió d’ahir del judici contra els líders independentistes per l’1-O al Tribunal Suprem va arrancar amb la compareixença del comissari dels Mossos Joan Carles Molinero que, com van fer l’exmajor Josep Lluís Trapero i el també comissari Ferran López, va apuntar així mateix contra el paper del coordinador del dispositiu de seguretat per impedir el referèndum de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos. Així les coses, Molinero va afirmar que aquest coronel de la Guàrdia Civil no es va cenyir al dispositiu planejat per a l’1-O i va remarcar que no va posar “cap objecció” al dispositiu previst pels Mossos, que consistia a enviar una parella d’efectius a cada col·legi electoral. “Amb la seua complaença” es va acordar que la policia catalana desplegaria a primera hora del matí un “binomi” per col·legi “per impedir que obrissin” i tancar els que sí que havien aconseguit posar-se en marxa.

Arran d’això, el comissari va explicar que poc després de les nou del matí van fer arribar una llista a Pérez de los Cobos amb 233 peticions de suport als Mossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Tanmateix, no hi va haver “retorn” de la petició per part del coordinador i només en alguns dels centres sol·licitats van intervenir els cossos policials estatals, encara que sense comunicar-ho prèviament als Mossos. D’altra banda, també va confirmar que Carles Puigdemont va afirmar que declararia la independència si durant la jornada del referèndum ocorria “alguna desgràcia”. A més, sobre el paper del llavors conseller d’Interior, Joaquim Forn, va manifestar que “ens va dir que havíem d’actuar seguint el mandat judicial”. “En cap cas vam dissenyar un operatiu ineficient per complaure algú”, va subratllar. Igualment, va explicar que la prefectura dels Mossos va valorar organitzar una roda de premsa per distanciar-se de la línia del Govern de Puigdemont i reafirmar que el cos acataria els mandats judicials.

Molinero assegura que l’operatiu dels Mossos es va fer “amb la complaença” de Pérez de los Cobos

En un altre ordre de coses, va negar que s’efectuessin seguiments a unitats de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil durant la jornada del referèndum o en dies previs amb l’objectiu de proporcionar seguretat.

D’altra banda, la Junta Electoral va traspassar la decisió d’autoritzar un debat electoral a la presó al president del tribunal de l’1-O, Manuel Marchena.

Els guàrdies civils critiquen mossos, bombers i votants Els nombrosos agents de la Guàrdia Civil que van passar ahir pel Suprem per declarar com a testimonis en el judici de l’1-O van carregar contra bombers, mossos i votants per la seua actitud durant el referèndum. Així, un va declarar que “era digna de veure la cara d’odi amb què ens miraven. Porto 25 anys al cos, molts al País Basc, i mai ho havia percebut”. Uns altres dos van manifestar que una parella de Mossos i un grup de bombers van dificultar la seua intervenció a l’institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. “Ens van dir que no estàvem autoritzats per intervenir al col·legi”, va explicar el guàrdia civil identificat com a G61262V. En la mateixa línia, uns altres dos agents de la Guàrdia Civil que van intervenir en un col·legi electoral de Dosrius van assegurar que una doctora del Centre de Salut al qual van acudir per les lesions sofertes durant les càrregues es va negar a atendre’ls. A més, una altra parella de guàrdies civils, aquesta vegada presents en un col·legi de Sant Esteve Sesrovires, van avalar la “trampa del Fairy” esgrimida per l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo.

tracking