SEGRE

La Generalitat impulsarà una llei catalana d'eutanàsia i suïcidi assistit

L’Executiu continuarà promovent al Congrés la despenalització

Els consellers de Salut, Alba Vergés, d'Acció Exterior, Alfred Bosch (centre), i de Treball, Chakir El Homrani, a la seva arribada a una reunió setmanal del govern català.

La Generalitat impulsarà una llei catalana d'eutanàsia i suïcidi assistitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern impulsarà una llei catalana d’eutanàsia i suïcidi assistit, elaborada per consens entre els grups parlamentaris, que regularà "el com" s’aplica i en quines circumstàncies, alhora que continuarà promovent al Congrés la despenalització. La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha anunciat aquesta nova llei en el transcurs de la sessió de control del Parlament a l’Executiu català i, posteriorment, ha confirmat la iniciativa legislativa en unes declaracions realitzades fora de l’hemicicle.

Vergés convocarà en els propers dies la Mesa de forces polítiques per començar a acordar la llei i el procediment que serà utilitzat per a la seua tramitació, tant al Parlament com al Congrés dels Diputats.

Segons la consellera de Salut, Catalunya pot legislar sobre el "com" s’aplica l’eutanàsia, els procediments, circumstàncies i llocs, ja que disposa de les competències sanitàries i de gestió dels centres hospitalaris, però "xoca una vegada més" amb el Codi Penal, "que continua penalitzant drets". "Catalunya sempre ha estat pionera en el reconeixement de drets", ha subratllat la consellera Alba Vergés, que ha recordat que va ser la primera en aprovar el Document de Voluntats Anticipades (DVA) i hi ha prop de 93.000 persones que l’han subscrit des del juny del 2002.

"Hem d’afrontar el tabú de la mort, tenint present la por al sofriment", ha assenyalat Vergés, abans d’afegir que "morir és inevitable però patir no ho és" i alhora, advertir que "criminalitzar l’eutanàsia és penalitzar el sofriment". Vergés ha recordat que el 2017 el Parlament ja va aprovar una llei semblant a la que ara es desitja impulsar amb els vots favorables de tots els grups menys els del PP i l’abstenció de Ciutadans (Cs). Aquesta llei catalana va arribar fins el Congrés dels Diputats però la seua tramitació es va detenir, també pel rebuig de PP i Cs, el que no ha fet desistir la Generalitat del seu afany per legislar per procurar "una mort digna" i despenalitzar l’eutanàsia.

Vergés ha considerat urgent aconseguir ambdós objectius per evitar que hagin de publicar-se altres vídeos com el donat a conèixer pel suïcidi assistit de María José Carrasco, una malalta terminal que va posar fi a la seua vida amb l’ajuda del seu marit, Ángel Hernández.

tracking