SEGRE

Un inspector de l'1-O: "S'emportaven les urnes a cases en presència dels Mossos"

Altres policies relaten un escenari de "violència i fustigació" als col·legis

Un inspector de l'1-O:

Un inspector de l'1-O: "S'emportaven les urnes a cases en presència dels Mossos"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un mosso amb una mà en una urna i una altra en la de la seua parella, un sorteig per decidir la destinació d’urnes en presència de policies autonòmics o ciutadans posant urnes davant de "la indolent mirada de mossos" són els exemples de dos agents que demostrarien la complicitat del Cos amb els votants l’1-O, segons les acusacions del judici del 'procés'.

Un inspector de Policía ha relatat davant del tribunal del "procés" com va ser l’actuació de mossos al terme de la jornada que, segons la seua opinió, posa de manifest el seu paper actiu a favor del referèndum en multitud de centres electorals al districte de Nou Barris de Barcelona, dels quals ha informat encara que no com a testimoni directe sinó per les referències dels seus subordinats.

Com a l’escola Calderón de la Barca, on una persona que es feia veure líder i a la qual es referien com "la cap Lore" va agafar les urnes i les va portar a un domicili particular a uns 60 metres juntament amb altres persones i, fins i tot, es va arribar a "realitzar un sorteig" per decidir la destinació de les urnes en presència de mossos.

Igualment, a l’institut Gineuta ha explicat que el recompte de vots es va fer davant de la mirada de mossos i en acabar una persona va dir que "els vots es podien portar a les cases particulars".

Més anecdòtic és el que va ocórrer al Manuel Carrasco i Formiguera, on l’agent ha assenyalat que van veure un mosso anar-se’n "amb una urna a la mà i en l’altra a la seua parella", o en el Pablo Ruiz Picasso, on vuit persones van entregar urnes als mossos "en un ambient de cordialitat i amb salutacions".

Un episodi que especialment li va cridar l’atenció va passar a l’institut Valldemossa on van veure sortir a uns mossos que van introduir una capsa amb documentació, no amb urnes, en un cotxe camuflat del departament de Presidència de la Generalitat.

Quan els agents van tornar al col·legi, el cotxe es va engegar i la Policia va començar a seguir-lo fins que es va ficar en un parc de bombers, d’on van sortir dos mossos amb urnes que van posar al Peugeot. Aquest cotxe es va ajuntar amb una furgoneta de mossos i una radiopatrulla i tots es van dirigir a la comissaria d’Aiguablava.

Un altre policia nacional ha donat compte de la col·laboració de mossos quan dos dones van sortir del col·legi Octavio Paz portant una urna cada una, que van introduir en un cotxe particular "davant de la indolent mirada de mossos" o "almenys amb el seu consentiment".

Al marge de la col·laboració dels mossos amb l’assumpte de les urnes, l’inspector ha relatat un episodi que es va produir a la seua arribada al CEIP Tomás Moro quan van veure "un cable d’acer lligat de fanal a fanal" que creuava la carretera per impedir el pas dels vehicles, la qual cosa, unit als murs de contenció a l’entrada del centre, demostra "sens dubte" que la gent era organitzada.

Juntament amb aquests dos policies, aquest matí han declarat altre cinc agents que han exposat l’escenari de violència i fustigació en els col·legis de l’1-O que els seus companys i els guàrdies civils ja han manifestat al llarg del judici, així com la passivitat de la policia autonòmica durant les seues intervencions.

Encara que per primera vegada un agent ha donat compte de la presència d’observadors internacionals en un centre quan, a la seua arribada, una persona "motu proprio" es va atansar per preguntar-los per la seua presència i "portava penjada una acreditació que posava de visitant internacional".

tracking