SEGRE

La Guàrdia Civil veu Trapero "imprescindible" en l'estratègia independentista

Un comandament assegura que van trobar un esborrany d’una carta en què l’expresident Carles Puigdemont li agraïa la seua actuació l’1-O

El fiscal Fidel Cadena.

La Guàrdia Civil veu Trapero "imprescindible" en l'estratègia independentistaRTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El més major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero era "imprescindible" per a la Generalitat en la seua "estratègia independentista", segons un comandament de la Guàrdia Civil, que ha revelat que van trobar un esborrany d’una carta en què l’expresident Carles Puigdemont li agraïa la seua actuació l’1-O. Així ho ha sostingut en el seu testifical d’aquest dilluns en el judici a la cúpula del "procés" al Tribunal Suprem el comandant de la Guàrdia Civil que va dirigir la investigació de l’institut armat sobre el procés independentista, sota les ordres del cap de la policia judicial de la zona de Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena.

El comandament de la Guàrdia Civil ha detallat que, entre els correus intervinguts a la cúpula d’Interior van localitzar un en el que l’exsecretari general César Puig -per a qui la Fiscalia demana 11 anys per rebel·lió en el judici que té pendent a l’Audiència Nacional- advertia l’exconseller Joaquim Forn de la importància de protegir Trapero per no "perdre'l".

En concret, Puig li va enviar el 23 de setembre, a les 21.26 hores, un correu a Forn -que al Suprem afronta una petició fiscal de 16 anys per rebel·lió-, que avisava que si Trapero era present en les reunions amb el fiscal superior de Catalunya per impedir l’1-O, el major li havia de dir que li faria cas.

Sobre les reunions a les quals no va acudir el fiscal, però sí el coordinador del dispositiu per evitar l’1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, Puig va alertar Forn que si Trapero no obeïa corria el risc que aquest li denunciés, davant de la qual cosa sostenia: "En aquest cas el podíem perdre".

El testimoni ha subratllat que, amb referència al contingut d’aquest correu, observa que "la figura de Trapero és imprescindible en l’estratègia independentista". De fet, a partir de llavors, va ser el número 2 de Trapero, Ferran López, que va acudir a les reunions amb el coordinador De los Cobos, mentre que el major es va reservar en exclusiva per al fiscal.

A més, segons el testimoni, Trapero va enviar a la cúpula política d’Interior el contingut de les instruccions de Fiscalía per impedir el referèndum, fins i tot les que havien de ser secretes, el que és "estrany" i suposa una "anomalia", ja que donava compte al poder polític d’informació que obtenia com a policia judicial. També ha detallat que "una de les prioritats" dels Mossos al seu dispositiu de l’1-O era preservar la seua "imatge", ja que Trapero va rebre informes de l’àrea d’intel·ligència que li advertien que la policia catalana podria tenir una "percepció negativa" entre la societat si havien de detenir algun alcalde de l’"independentisme revolucionari".

Una vegada passat el referèndum, el llavors president Carles Puigdemont va enviar el 20 d’octubre, a una setmana de la DUI, un esborrany a la seua secretària perquè remetés una carta a Trapero, en la qual li donava les gràcies per la seua actuació i la seua postura com major en relació amb l’1-O. "Es veu la sinergia, la connivència" entre ambdós, ha començat a dir el testimoni, si bé el president del tribunal, Manuel Marchena, li ha tallat perquè no tragués conclusions.

Aquest comandament de la Guàrdia Civil també ha donat detalls sobre una reunió de la cúpula dels Mossos d’Esquadra el 13 d’octubre, en la que Trapero va fer un balanç de la gestió de la policia autonòmica l’1-O i va advertir que havien de ser "vigilants". "La Guàrdia Civil, juntament amb la Fiscalia i deu fotografies d’una mala actuació l’1-O fan un delicte de sedició", va avisar Trapero en aquella reunió, segons el testimoni.

Una visió menys optimista que la que el més major va transmetre a la cúpula dels Mossos d’Esquadra el 2 d’octubre, just el dia després del referèndum il·legal, en la que, segons ha detallat el comandament de la Guàrdia Civil, Trapero va afirmar: "Ho heu fet molt bé, heu fet un treball excel·lent, ens pot ser imposat el què, però no el com".

El número dos del tinent coronel Daniel Baena ha apuntat també que els missatges que van intercanviar els mossos desplegats l’1-O i la sala de comandament constaten que hi va haver "seguiments específics" als dispositius de Guàrdia Civil i Policia Nacional i avisos als propis col·legis on s’estava votant de la possible arribada de forces i cossos de seguretat de l’estat.

tracking