SEGRE

La Fiscalia s'oposa a donar permisos a 3 acusats del 'procés' per fer campanya

La Fiscalia s'oposa a donar permisos a 3 acusats del 'procés' per fer campanya

La Fiscalia s'oposa a donar permisos a 3 acusats del 'procés' per fer campanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha emès un informe en el qual s’oposa a que el tribunal del judici del "procés" concedeixi permisos als exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, i a l’exlíder d’ANC Jordi Sànchez, candidats al 28A, per sortir de presó i anar a actes de campanya, i també rebutja que se’ls permeti fer rodes de premsa durant les aturades del judici i gravar vídeos electorals al Suprem.

Considera la Fiscalia que "al cor" del judici accedir a les peticions dels tres acusats "possibilitarien les situacions de risc que la presó ha tractat de conjurar" i "pugnaria amb els motius que van determinar la detenció: els greus fets que van provocar la ruptura violenta de l’ordre constitucional per tal de derogar la Constitució i obtenir la independència".

La Fiscalia fa referència a una interlocutòria en la qual el jutge d’instrucció Pablo Llarena rebutjava el desembre de 2017 concedir permisos a Jordi Sànchez perquè participés en actes de campanya a les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya i donar entrevistes des de la presó. En aquesta resolució, el jutge justificava la limitació del dret de participació política de Sànchez davant del risc d’impulsar "mobilitzacions públiques violentes" ja que podrien aprofitar-se "per propiciar que els tumults es materialitzin".

Al seu informe, la Fiscalia assenyala que Sànchez, Turull i Rull, caps de llista de JxCAT per Barcelona, Lleida i Tarragona, respectivament, s’han integrat a la candidatura estant a presó i "fins i tot incursos enmig d’un judici" pel que "per més que l’esmentada circumstància comporti una limitació evident" per participar en campanya no suposa la impossibilitat de ser elegit. És així, segons els fiscals, perquè no tenen "completament anul·lada la seua capacitat per adreçar-se a l’electorat" i recorda a més que el dret de vot i elegibilitat dels tres acusats "ha estat absolutament respectat"

Encara així, la Fiscalia reconeix que hi ha "restriccions" en el dret de participació en una campanya electoral "per més que aquesta participació resulti inherent a la postulació d’un candidat" i assegura que l’ideari de les seues candidatures pot ser defensat per altres integrants de la llista.

En relació amb la petició dels tres acusats a atendre mitjans de comunicació en les aturades, assenyala que la llei així ho permet en el cas de trobar-se amb "situacions extraordinàries de la vida privada i familiar" que justifiquen la sortida de la presó per "raons humanitàries" per assistir a actes que es produeixen "de forma més aviat excepcional en el discórrer de la vida diària". Una cosa, per tant, "aliena al que ara pretenen" els acusats.

tracking