SEGRE

PANORAMA

"El tribunal tendeix a escoltar només el relat de l'acusació"

Observadors insisteixen a criticar el veto als vídeos || Carpetada del Constitucional a dos recursos contra la delegació de vot

418702_1.jpg

418702_1.jpgÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els observadors internacionals de la plataforma International Trial Watch van denunciar ahir que el tribunal que està jutjant la cúpula independentista al Suprem per l’1-O “tendeix” a escoltar “únicament” el relat de la violència esgrimit per les acusacions i que se sustenta en els testimonis dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que van ser a Catalunya amb motiu del referèndum. Així mateix, aquests experts també critiquen que el president del tribunal, Manuel Marchena, es negui a acceptar preguntes sobre si els ciutadans reunits als centres de votació exercien legítimament els seus drets fonamentals. En aquest sentit, aquesta decisió demostra una concepció “molt restrictiva” de l’exercici constitucional del dret de reunió, que és compartit per les acusacions. Igualment, International Trial Watch va insistir en les seues crítiques pel que fa al veto a la projecció de vídeos de la jornada del referèndum, la qual cosa, a l’entendre dels observadors, pot tenir efectes “directes” sobre la valoració que de les proves efectuïn els magistrats. D’altra banda, els observadors també van denunciar l’ús repetitiu de conceptes com “hostilitat”, “tumult” o “barricades humanes” per part dels testimonis, que contribueixen a construir “artificialment” un relat “subjectiu” de violència. Altrament, el Constitucional va decidir ahir per unanimitat arxivar dos recursos presentats pel Partit Popular i Ciutadans per suspendre cautelarment els acords de la Mesa del Parlament pels quals es donava el vistiplau a la delegació de vot de Carles Puigdemont i del conseller cessat de Salut, Toni Comín. En aquest sentit, els magistrats van raonar que els esmentats recursos han perdut el seu objecte a causa que aquestes delegacions impugnades ja no vigeixen.

D’altra banda, l’advocat Gonzalo Boye va presentar ahir el seu llibre ...Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso a Lleida, acompanyat pel també lletrat Simeó Miquel.

tracking