SEGRE

TERRORISME INVESTIGACIÓ

Dos detinguts per l'assassinat d'una periodista a Irlanda del Nord

Lyra McKee va ser abatuda a trets per un pistoler, un crim que la Policia atribueix al Nou IRA || La víctima era un referent per a la comunitat gai del país

Imatge facilitada per la Policia d’Irlanda del Nord en la qual es veu els sospitosos del crim.

Imatge facilitada per la Policia d’Irlanda del Nord en la qual es veu els sospitosos del crim.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos joves van ser detinguts ahir com a possibles sospitosos de l’assassinat a trets de la periodista Lyra McKee a Derry durant els disturbis de dijous passat, segons va informar el Servei de la Policia d’Irlanda del Nord (PSNI). Els arrestos dels dos joves, de 18 i 19 anys, es van efectuar en virtut de la legislació antiterrorista i els dos homes van ser traslladats a una comissaria de Belfast.

Els agents que investiguen la mort de Lyra McKee, la reportera de 29 anys d’edat que va ser abatuda a trets per un pistoler emmascarat que disparava indiscriminadament contra un cotxe policial, van divulgar aquest dissabte imatges del tiroteig amb l’esperança que la ciutadania pogués ajudar a localitzar els autors.

La periodista i escriptora, natural de Belfast i que no estava treballant en el moment del succés, va rebre diversos trets al cap presumptament a mà de dissidents republicans vinculats amb l’anomenat Nou IRA, escissió de l’Exèrcit Republicà Irlandès, segons la Policia, quan es trobava a l’àrea de Creggan, una zona residencial de Derry.

La Policia creu que els disturbis –en els quals es van llançar més de cinquanta còctels molotov i es van calcinar dos cotxes policials– van ser la resposta a una operació de seguretat prèvia que el cos duia a terme en aquest àrea, amb batudes en algunes a la recerca d’armes de foc.

Lyra McKee era tot un referent per a la comunitat gai d’Irlanda del Nord per la seua tasca com a activista pels drets d’aquest col·lectiu i treballava actualment com a editora del portal digital California Mediagazer.

Els Acords del Divendres Sant del 1998 van posar fi en bona mesura a tres dècades de violència a Irlanda del Nord entre protestants, que volien romandre al Regne Unit, i catòlics, partidaris de la unificació amb Irlanda, però han repetit actes de violència esporàdics. Els grups escindits de l’IRA han perpetrat atacs contra policies i membres de les forces de seguretat en els últims anys.

Val a recordar que el 2012 un funcionari de presons va morir en un tiroteig en una carretera atribuït a aquests grups, el primer assassinat d’aquest tipus des del 1993.

tracking