SEGRE

ELECCIONES

Terratrèmol al Senat, que vira del blau al roig

El PP es queda sense poder amenaçar de tenir la clau del 155 || El PSOE pràcticament triplica la representació a la Cambra

Terratrèmol al Senat, que vira del blau al roig

Terratrèmol al Senat, que vira del blau al roig

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Senat es defineix com a Cambra de representació territorial, tot i que està lluny de ser-ho, però va cobrar un especial relleu quan després del referèndum de l’1-O del 2017 va aprovar per primera vegada a la història l’aplicació del 155 amb el vot del PSOE, Ciutadans i PP, encara que els populars en tenien prou i de sobres per tirar endavant la mesura. A les eleccions del 2016 la formació de Pablo Casado va aconseguir 130 representants i ahir a la nit, al tancament d’aquesta edició, s’havia de conformar amb tot just 55. Mentre al carrer Génova es llepaven ahir les ferides, a la seu de Ferraz es veien dominant la Cambra Alta amb 122 senadors, quan a les eleccions del 2016 es confirmaven amb tot just 43. Una majoria absoluta clara tenint en compte que ahir s’elegien 208 representants a la Cambra. Amb aquest ball de xifres, canvia el lideratge al Senat però queda clar que és una Cambra dominada sempre per una de les dos grans formacions i sembla que la fi del bipartidisme no ha passat per aquí.

Esquerra segueix a l’alça com la tercera força al Senat al passar de deu butaques el 2016 a onze butaques el 2019. La força de l’independentisme català a la Cambra Alta aconsegueix apuntalar la representació amb dos senadors de JxCat. Qui pot estar especialment satisfet de la nit electoral és el PNB d’Andoni Ortuzar. Si al Congrés passa de cinc a sis diputats, al Senat el salt és de cinc a nou.

Agrupació Socialista Gomera i Coalició Canària mantenen el seu senador i la resta de la Cambra es completa amb noves incorporacions. Parlem de Navarra Suma (3) Coalició per Melilla (2), Ciutadans (2) i EH Bildu (1).

Els resultats al tancament d’aquesta edició deixen pel camí Podem i En Comú Podem, que perdrien els vuit i els quatre senadors que els van conferir les eleccions del 2016.

Precisament, el revés que pateix la formació morada i els seus aliats situen els d’Oriol Junqueras com la tercera força a la Cambra Alta.

A banda dels independentistes, a Catalunya només han aconseguit representació els socialistes del PSC amb quatre senadors, que s’afegeixen als ja esmentats deu d’ERC i dos de Junts per Catalunya.

A Lleida el domini clar ha estat per als d’Oriol Junqueras, seguits a distància pels de Carles Puigdemont.

tracking