SEGRE

POLÍTICA TRIBUNALS

El Suprem decideix avui si Puigdemont, Comín i Ponsatí es poden presentar a les europees

Els magistrats se citen a partir de les dotze del migdia per estudiar si són competents per resoldre el recurs de JxCat || Diversos jutjats de Madrid s’abstenen de resoldre-ho i ho eleven a l’alt tribunal

Comín, Ponsatí, Boye, Puigdemont, Trias i Talegón, ahir, a Brussel·les.

Comín, Ponsatí, Boye, Puigdemont, Trias i Talegón, ahir, a Brussel·les.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’una setmana d’incertesa, el Tribunal Suprem decidirà avui, si tot va segons les previsions, si Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poden o no formar part de la candidatura de JxCat a les eleccions europees del proper dia 26. Els magistrats de la secció quarta de la Sala Contenciosa Administrativa es reuneixen a partir de les dotze del migdia per, en primer lloc, examinar la seua pròpia competència per resoldre l’assumpte i, en segon terme, en cas que es considerin competents, resoldre el fons de l’assumpte.

Ahir, els jutjats d’instrucció número 2, número 9 i número 21 de Madrid van acordar elevar els recursos de JxCat a l’Alt Tribunal a l’entendre que plantegen qüestions que afecten “tant la inelegibilitat dels candidats com a la proclamació de les candidatures” i que, per tant, aquests són extrems que “es troben tan íntimament relacionats que ha de ser el Tribunal Suprem el que estableixi el criteri jurídic que ho resolgui amb la finalitat d’evitar possibles resolucions contradictòries”.

A l’espera de la resolució final d’avui, la Fiscalia es va pronunciar divendres a favor d’aixecar el veto a la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les eleccions europees, en contra del criteri sostingut per la Junta Electoral Central (JEC). El Ministeri Públic va argumentar que els tres candidats tenen intacte el dret de sufragi, amb la qual cosa suposaria contravenir l’article 23 de la Constitució espanyola acordar-ne l’exclusió de la competició electoral.

Al contrari, el màxim òrgan de l’administració electoral es va decantar per subscriure les al·legacions plantejades per Ciutadans i el Partit Popular que, en sengles recursos, van demanar a la JEC que Puigdemont, Comín i Ponsatí quedessin fora de la llista europea de JxCat per la seua situació judicial a Espanya. Així les coses, en una resolució que va comptar amb un vot particular subscrit per quatre membres de la JEC, l’organisme va acusar aquests tres líders independentistes de trobar-se en una situació de “rebel·lia voluntària” que els impossibilitaria presentar-se a unes eleccions.

Puigdemont va comparèixer a Brussel·les en companyia de Clara Ponsatí i de Toni Comín, els altres dos candidats vetats per la JEC, i de l’advocat Gonzalo Boye, la periodista Beatriz Talegón i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que són les persones que de manera “provisional” els han substituït als primers llocs de la candidatura de JxCat, per als comicis europeus. Per la seua part, Boye, que forma part de l’equip jurídic de Puigdemont, va manifestar que, en cas que el Suprem s’oposi al criteri de la Fiscalia i subscrigui les tesis de la JEC, mantenint el veto, presentaran recurs davant del Tribunal Constitucional. “Ens faria vergonya aliena” haver d’arribar al Constitucional, va admetre Boye, que va confiar que “tot es resolgui per la via ordinària”. Per altra banda, Ponsatí es va mostrar convençuda que “guanyarem el combat” i Comín va posar èmfasi que “la nostra llista és la que millor expressa el que està en joc a Europa i a Espanya, que és la democràcia”.

tracking