SEGRE

EUA COMERÇ

Trump pressiona la Xina amb nous aranzels si no hi ha pacte comercial

Exigeix un acord abans de divendres i Pequín manté la proposta de negociar

Les borses com la de Nova York van convulsar ahir pels nous aranzels que va anunciar Trump.

Les borses com la de Nova York van convulsar ahir pels nous aranzels que va anunciar Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’amenaça de nous aranzels del president nord-americà, Donald Trump, a les importacions xineses si no s’arriba a un acord aquest divendres va empitjorar ahir el pols comercial amb Pequín. Amb tot just dos missatges al seu compte personal de Twitter aquest diumenge, i després d’una treva de més de sis mesos, Trump va allunyar la possibilitat d’una fi a la guerra comercial entre les dos economies mundials més grans, just quan es pensava que s’estava prop d’un pacte comercial. “Durant deu mesos, la Xina ha estat pagant aranzels als Estats Units del 25 per cent sobre 50.000 milions de dòlars en béns tecnològics, i del 10 per cent fins als 200.000 milions de dòlars en altres béns (...). Els del 10 per cent pujaran al 25 per cent divendres”, va assenyalar Trump al seu compte personal de Twitter.

En un segon tuit, el mandatari va atribuir aquesta decisió al fet que “l’acord comercial amb la Xina continua, però massa lentament, mentre ells intenten renegociar. No!”. Els missatges del mandatari van ser especialment xocants, atès que la setmana passada el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, que va viatjar a Pequín per seguir amb les converses comercials, va assegurar que aquestes es trobaven a les “voltes finals”. Aquesta setmana, a més, estava previst que arribés a Washington una delegació xinesa encapçalada pel viceprimer ministre, Liu He.

La Xina va respondre amb tebiesa als missatges de Trump i, en lloc de contraatacar com en altres ocasions, es va limitar a confirmar que la delegació encapçalada per Liu He viatjarà pròximament per continuar amb les negociacions, encara que sense especificar quan.

Terratrèmol borsari després de les arengues del president dels EUA

Els missatges de Trump van provocar ahir un terratrèmol als mercats financers. Wall Street va obrir amb pèrdues i el Dow Jones d’Industrials, el principal indicador, descendia poc després de l’obertura un 1,45%. Així mateix, a Europa i a Àsia els principals indicadors borsaris van acusar notables descensos per la renovada incertesa. L’índex Ibex-35 de la Borsa de Madrid, per la seua part, va moderar les caigudes fins al 0,84%, des d’unes pèrdues a l’inici de la sessió de l’1,66%.

tracking