SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez escull Iceta per presidir el Senat i aquest mantindrà els càrrecs al Parlament

Casado afirma que li preocupa que el líder català presideixi la Cambra Alta quan va parlar de “consulta d’independència en deu anys” || JxCat i ERC ajornen una setmana la designació autonòmica

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ahir al Parlament.

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ahir al Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A poques hores perquè comenci la campanya electoral de les autonòmiques i municipals, el president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, va sorprendre ahir amb l’aposta pel líder del PSC Miquel Iceta com a president del Senat, per potenciar la representació territorial de la cambra. Amb aquesta decisió, Sánchez fa una picada d’ull al diàleg a Catalunya i es desmarca encara més de l’aplicació de l’article 155 del qual segueix fent cavall de batalla el líder de Ciutadans, Albert Rivera. El primer a manifestar la seua inquietud, tanmateix, va ser el president del PP, Pablo Casado: “Si el president del Senat, que ha d’aplicar l’article 155, és el que ha dit que hi haurà una consulta sobre independència a Catalunya en deu anys, em deixa molt preocupat”, va dir. El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, va proclamar que la proposta que Miquel Iceta presideixi el Senat és una “magnífica notícia, primer per a Espanya”. “Expressa d’una forma molt clara el que el socialisme català ha volgut representar sempre: que és una Espanya unida, plural i diversa. Això és el que pot representar el seu paper al Senat com a moderador”, va declarar.

L’expresident de la Generalitat i senador del PSC, José Montilla, va presentar ahir davant del registre del Parlament l’escrit de renúncia a l’acta com a membre del Senat, i facilitar així que Iceta pugui substituir-lo i convertir-se després en president del Senat.

José Montilla registra al Parlament la renúncia a senador per deixar pas a Miquel Iceta

No obstant, tant ERC com JxCat votaran avui en contra de designar Iceta com a senador autonòmic. El Parlament celebrarà un ple extraordinari el dimecres 15 de maig per abordar el nomenament d’Iceta com a senador.

Tot just fa uns dies, Iceta s’havia descartat com a ministre d’un futurible Executiu socialista presidit per Pedro Sánchez i assegurava que la seua carrera política continua sent a Catalunya: “Jo no, fins que no arribi a president de la Generalitat no pararé.”

En cas de ser escollit senador per designació autonòmica i posteriorment president de la Cambra Alta, té pensat compatibilitzar per ara la presidència d’aquesta cambra amb l’escó al Parlament i amb els càrrecs de líder del PSC i president del grup parlamentari socialista, atesa la “incertesa” política a Catalunya, segons fonts del PSC.

D’altra banda, el PSOE va continuar ahir els contactes amb altres grups per acordar la composició de la Mesa “progressista” del Congrés, amb la idea que hi siguin representats el PP i Cs, a més dels socialistes i Unides Podem però no el PNB ni ERC.

Segons van assenyalar fonts del PSOE, Rubalcaba va ser operat ahir mateix i se li va practicar un cateterisme. Aquestes mateixes fonts van assegurar que el polític està estabilitzat.

A finals de l’any passat, el president del Govern i actual secretari general socialista, Pedro Sánchez, va oferir a Rubalcaba encapçalar la llista per a l’ajuntament de Madrid per a les eleccions municipals que se celebraran el pròxim 26 de maig, oferiment que aquest va rebutjar.

El president de la Generalitat, Quim Torra, es va acomiadar de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, amb una inusual contundència, en el seu últim duel en una sessió de control al Parlament abans que la cap de l’oposició prengui possessió com a diputada al Congrés. “Sent aquest silenci, senyora Arrimadas?”, va preguntar en to irònic Torra des del seu escó, després de deixar passar cinc segons sense dir res, emulant Albert Rivera en un dels debats entre aspirants a La Moncloa a la campanya del 28-A. “Aquest silenci és el que queda del seu pas pel Parlament: el no-res”, li va etzibar. I va prosseguir: “Vostè no ha construït res, no ha volgut dialogar amb ningú, ha crispat, ha volgut trencar i fracturar. Vostè és l’antipolítica. Vostè vol per a aquest país l’antipaís. L’única política que té vostè per a Catalunya és aplicar-li l’article 155, és carregar-se les seues institucions.” “La seua col·lecció de cartellets i llaços, si us plau, cedeixi-la al Museu d’Història de Catalunya, perquè ens ajudarà a explicar molt bé com aquest poble va aconseguir la independència”, va agregar.

“És el president del llaç, li funciona com una bena groga als ulls. No vol veure el mal que ha fet amb el procés, és un fake i ho saben”, va lamentar per la seua part Arrimadas en la seua intervenció, en què també va acusar el Govern d’oblidar-se de les llistes d’espera en matèria de dependència, dels barracons, de la falta de guarderies públiques i dels problemes d’inseguretat.

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ahir al Parlament.

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ahir al Parlament.EFE

tracking