SEGRE

TENSIÓ DIPLOMÀCIA

L'Iran desafia Washington i l'avisa que està preparat per defensar-se

“Si ens ataquen, els colpejarem el cap”, assegura un alt càrrec dels aiatol·làs || Rouhani admet que les sancions de Washington han llastat l’economia persa

Manifestants cremen una bandera nord-americana a Teheran, divendres passat.

Manifestants cremen una bandera nord-americana a Teheran, divendres passat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escalada de tensió entre els Estats Units i l’Iran va viure ahir un nou capítol després que el comandant de la divisió aeroespacial dels Guardians de la Revolució, Amir Ali Hayizadé, advertís a Washington que, en cas d’atac contra el règim dels aiatol·làs, “els colpejarem el cap”.

“Els nord-americans són com un tros de carn sota les nostres dents i, si es mouen, els colpejarem el cap”, va manifestar com a resposta al desplegament militar ordenat per Donald Trump al golf Pèrsic.

El règim dels aiatol·làs creu que Washington juga a una “guerra psicològica” per desgastar l’economia

En aquest sentit, Hayizadé va indicar que les tropes de Washington són “vulnerables” perquè els míssils iranians tenen la capacitat de recórrer tres-cents quilòmetres i els més moderns, fins a set-cents quilòmetres. Tanmateix, Hayizadé va subratllar que és poc probable que Teheran i Washington s’embranquin en un enfrontament armat a curt termini.

Per la seua part, el president de l’Iran, Hassan Rouhani, va fer una crida a la unitat per fer front a la pressió “sense precedents” inflingida pels Estats Units sobre el país centreasiàtic en forma de sancions. “La pressió exercida per l’enemic és una guerra sense precedents en la història del nostre país. Malgrat tot, no estic desesperat ja que tinc grans esperances en el futur i crec que podem superar aquestes condicions sempre que estiguem units”, va explicar el líder iranià, alhora que va reconèixer que la política de Trump ha llastat la ja malparada economia persa. En aquest sentit, Rouhani va comparar l’actual conjuntura econòmica de l’Iran amb la crisi que es patir durant el conflicte bèl·lic amb l’Iraq a la dècada del 1980. “Avui no podem dir si la nostra situació és millor o pitjor que durant el període de guerra. No obstant, durant la guerra no vam tenir problemes amb els nostres bancs, amb la venda de petroli o amb les importacions o exportacions, ja que només vam patir sancions per la compra d’armes”, va assenyalar Rouhani.

Davant d’aquest escenari, la pressió econòmica i militar de Washington sobre l’Iran va capitalitzar el debat d’una sessió del Parlament persa que es va celebrar ahir a porta tancada, a la qual va comparèixer per donar compte de la situació al comandant en cap dels Guardians de la Revolució, Hossein Salami. Segons va informar fonts oficials, aquest dirigent del règim teocràtic va qualificar de “guerra psicològica” la pressió de Washington i, novament, va insistir que els nord-americans no estudien atacar el país.

Trump i Xi Jinping es reuniran per resoldre la guerra comercial

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg, Xi Jinping, es reuniran a finals de juny en el marc de la cimera del G20 al Japó per intentar buscar una solució a la crisi comercial que enfronta aquests països amb una intensitat que ha anat in crescendo durant els últims dies. Així ho va avançar ahir l’assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, va explicar que, durant les últimes dos setmanes, Pequín havia incomplert alguns dels compromisos i que, ara, la prioritat per a Trump és assegurar-se que la Xina decideix rectificar la seua marxa en rere. Amb tot, el mateix Trump va assegurar ahir que els xinesos s’han sentit “derrotats” arran de l’augment dels aranzels del 10 per cent al 25 per cent a 200.000 milions de dòlars, al canvi 177.846 milions d’euros, en importacions de productes del gegant asiàtic. Així mateix, va assegurar que Pequín prefereix una victòria demòcrata a les eleccions presidencials del 2020 perquè, segons Donald Trump, això permetria a Xi Jinping “estafar als Estats Units 500.000 milions de dòlars a l’any”. “L’únic problema és que saben que guanyaré i l’acord serà molt més difícil d’aconseguir si ha de ser negociat en el meu segon mandat”, va afirmar el mandatari nord-americà.

tracking