SEGRE

POLÍTICA MOBILITZACIÓ

Milers de gal·lesos surten al carrer per la independència

Marxa històrica, la primera mobilització per la separació del Regne Unit || Gal·les, a favor de la sortida de la UE

Manifestació per la independència de Gal·les, ahir, a Cardiff.

Manifestació per la independència de Gal·les, ahir, a Cardiff.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones van recórrer ahir els carrers de Cardiff per reivindicar la independència de Gal·les del Regne Unit. Les entitats convocants van qualificar d’“històrica” la marxa, que és la primera gran mobilització d’aquest signe de la història gal·lesa. “Des de fa anys el nostre desig d’una Gal·les independent semblava distant, però l’onada està canviant i cada vegada més gent participa en les manifestacions i les seues veus se senten més alt”, va explicar el líder de Plaid Cymru, Adam Price. A més, va remarcar que els problemes que afecten els gal·lesos es resoldrien abans i millor des de Cardiff. “Les dècades de negligència i abandó de Westminster han ofert pobresa i una inversió deficient. Un terç dels nostres fills viuen en la pobresa relativa”, va assegurar el dirigent independentista. Igualment, va assenyalar que “el caos del Brexit” fa patent que “Westminster no és adequat per governar ni representar Gal·les”. En aquest sentit, i a diferència del que va passar a Escòcia, els gal·lesos van votar majoritàriament a favor del Brexit. Així, un 52,53% es va pronunciar a favor de la sortida de la Unió Europea. Una enquesta publicada recentment per ITV Wales indica que el 12% dels gal·lesos estan a favor de la independència respecte del Regne Unit.

La història de Gal·les ha estat estretament vinculada a la d’Anglaterra des de fa gairebé mil anys. El 1277, els anglesos van acabar amb la sobirania gal·lesa amb el tractat d’Aberconwy. Un referèndum el 1997 va permetre que Gal·les recobrés l’autogovern després de segles sense veu pròpia.

Gal·les va perdre la sobirania el 1277 i amb un referèndum el 1997 va recuperar l’autogovern

L’increment de l’altaveu independentista a Gal·les coincideix amb una nova onada per la secessió a Escòcia, les autoritats de la qual s’han pronunciat a favor d’un segon referèndum per la independència en els proxims anys. Malgrat que en la consulta per l’autodeterminació del 2014 la majoria dels escocesos van votar per mantenir-se dins del Regne Unit, la sortida dels britànics de la Unió Europea ha esperonat de nou les reivindicacions d’Edimburg.

tracking