SEGRE

Els lletrats del Congrés avalen la suspensió dels presos independentistes

Ha de ser automàtica, segons l’informe

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet , al costat dels vicepresidents, Glòria Elizo, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis i Ignacio Prendes, durant la reunió feta dimecres a la Cambra Baixa.

Els lletrats del Congrés avalen la suspensió dels presos independentistesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe dels lletrats del Congrés avala la suspensió dels quatre diputats catalans en presó preventiva en aplicació de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim), en concret el seu article 384 bis. Això suposa la suspensió automàtica, com es recull a l’informe.

La Mesa del Congrés analitzarà en la seua reunió d’aquest divendres l’esmentat text, i en ell els serveis jurídics de la Cambra destaquen que no es pot procedir a la suspensió d’Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez en aplicació de l’article 21 del reglament del Congrés perquè no es presenta "la totalitat dels elements requerits". El precepte planteja la petició de suplicatori, i aquest factor no es dóna i el Suprem ha deixat clar que no ho demanarà. Tanmateix, l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal "ha d’entendre’s d’aplicació, també automàtica i 'ope legis' -per ministeri de la llei-, al cas que ens ocupa". Per tant, a l’informe els lletrats afegeixen que s’ha de procedir per part de la Mesa a "adoptar les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal".

L’òrgan de govern del Congrés ha d’acordar la suspensió "per imperatiu legal", i no només això, sinó que també ha "de fixar els efectes de la mateixa". Així que els quatre diputats catalans presos que han de ser suspesos deixaran d’estar en exercici dels seus "drets i deures" com a parlamentaris. Però la Mesa haurà de resoldre a més, apunten els lletrats, l’abast de la suspensió, la determinació del nombre de membres de dret de la Cambra durant el temps que duri la suspensió, als efectes del còmput de la majoria absoluta, i també la composició dels òrgans parlamentaris. És a dir, la Mesa haurà de fixar el llindar de la majoria absoluta -176 diputats amb tots els parlamentaris, 350, en plena condició com a tals-, el que és clau per a, per exemple, la sessió d’investidura.

tracking