SEGRE

ELECCIONES

ERC guanya en vots i JxCat en regidors i alcaldies

Els republicans assumeixen per primera vegada la majoria d’escons a la Diputació, tot i que se situen a dos de la majoria absoluta, JxCat passa de 12 a 9 i el PP i la CUP en queden fora

Composició de la Diputació de Lleida

ERC guanya en vots i JxCat en regidors i alcaldies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’impuls que ERC va mostrar a les eleccions generals de l’abril es va repetir ahir i per primera vegada des de la reinstauració de la democràcia va guanyar en el conjunt de la província en nombre de vots, i va aconseguir el sorpasso a JxCat. L’hereva de CiU havia retingut des del 1987 una clara hegemonia a les comarques de Ponent en totes les eleccions municipals i fa quatre anys es va imposar per majoria absoluta en 114 dels 231 municipis de Lleida i en molts d’altres va governar en solitari o amb pactes. En els comicis del 2015, la federació nacionalista va guanyar ERC (que s’erigia per primera vegada com a segona força a Lleida) per gairebé 20.000 vots. Però ahir les noves sigles del partit, ja sobiranista i sota el lideratge de Carles Puigdemont, van perdre l’hegemonia i Esquerra va aconseguir un avançament en nombre de vots, amb 600 més.

Els resultats d’ahir li van donar també a ERC la majoria d’escons a la Diputació, amb 11 dels 25 (a dos de la majoria absoluta), fet que l’obligarà a pactar, per a tot el mandat o amb acords puntuals. Entre d’altres, Esquerra va obtenir els escons dels partits judicials de Sort i les Borges Blanques. JxCat passa de 12 a 9 diputats, per la qual cosa quedaria lluny de governar després d’un final de mandat convuls per a l’antiga CiU; el PSC manté els 3 escons i Cs i els Comuns n’aconsegueixen un cada un, per la qual cosa tant el PP com la CUP perden la representació. Entre el 1987 i el 2007 CiU havia dirigit la Diputació amb majoria absoluta, i aquell any PSC i ERC van pactar i la presidència va ser per al republicà Jaume Gilabert, malgrat que la formació només va obtenir tres diputats. Després de les eleccions del 2011, CiU va recuperar la majoria absoluta i la presidència va ser per a Joan Reñé i el 2015 es va quedar a un diputat d’aconseguir-la.

Malgrat tot, JxCat va mantenir ahir pràcticament els mateixos vots que fa 4 anys, va obtenir un nombre més alt de regidors i, segons les dades del ministeri va mantenir la majoria absoluta a 103 alcaldies de Lleida (11 menys que el 2015) i 10 més pendents de pacte. ERC al seu torn va obtenir 74 majories absolutes i 10 de relatives, amb un total de 643 regidors, davant els 751 de JxCat. Quant a les capitals de comarca, Mollerussa i les Borges conserven la majoria absoluta de l’antiga CiU, de nou per a Marc Solsona i Enric Mir, mentre que ERC la revalida a Solsona, amb David Rodríguez, i l’aconsegueix a Balaguer, amb Jordi Ignasi Vidal. També Unitat d’Aran va repetir ahir a la nit la majoria absoluta assolida per la candidatura de Juan Antonio Serrano fa quatre anys a Vielha. El PSC va quedar com a tercera força, amb prop de 29.000 vots i un total de 129 regidors i 9 alcaldies. Pel que fa a la participació, la mobilització dels lleidatans va ser sis punts superior a la de fa quatre anys, encara que no tan accentuada com en els passats comicis generals de l’abril, quan va superar el 75% dels electors. Ahir va ser del 68,68%, la més alta en unes municipals des de les de l’any 2003.

tracking